OROSZVILAG.HU


Kik lövöldöztek a Majdanon? 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2015-10-16 14:25:58  |  
Oroszvilag.hu

Kik lövöldöztek a Majdanon? 

Egymásnak ellentmondó hivatalosságok

 Kik lövöldöztek a Majdanon? 

Az ukrán ügyészségnek nincsenek arra vonatkozó adatai, hogy „orosz nyom” lenne kimutatható a kijevi Majdanon 2014 februárban történt lövöldözés kapcsán – közölte Viktor Sokin ukrán főügyész a Fakti c. lapnak adott interjúban. Sokin emlékeztetett, az ukrán titkosszolgálat korábbi vezetője, Valentyin Nalivajcsenko 2014-ben azt állította, az oroszok állnak a Majdanon zajlott mészárlás mögött, de erre vonatkozóan – az ügyészség kérése ellenére – nem tudott bizonyítékokat felhozni.

Nalivajcsenko állítását megerősítette 2015 februárjában Petro Porosenko elnök, mondván, Vlagyiszlav Szurkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója irányította Kijevben 2014 februárjában a rendőröket és a tüntetőket egyszerre gyilkoló ismeretlen kilétű mesterlövészeket. Oroszország többször is visszautasította a feltételezést, miszerint köze lenne az akkori tragikus eseményekhez.

Közben az ügyészség a majdani vérengzés ügyében tanúként kihallgatta az ukrán nacionalista Szabadság párt elnökhelyettesét, Alekszandr Szicset. Szics 2014 februárban, a vérengzés napjaiban a kijevi Ukraina szállodában tartózkodott, melynek épületéből ismertelen mesterlövészek egyszerre lövöldöztek az ukrán rendőrökbe és a civil tüntetőkbe.

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta, korrespondent.net)

 

 

 

 

Cimkék: Nalivajcsenko, Majdan, 2014, vérengzés, Kijev
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat