OROSZVILAG.HU


Sok kirgiz maradna Oroszországban

  |  2015-12-14 21:19:28  |  
Tutusko Ágnes

Sok kirgiz maradna Oroszországban

Az Eurázsiai Unió sok előnyt jelent a kirgiz állampolgároknak

 Sok kirgiz maradna Oroszországban

A Kirgizisztánból érkezett migráns munkavállalók több mint a fele az Orosz Föderáció fővárosában vagy a Moszkvai megyében tartózkodnak. Az Oroszországban dolgozó kirgiz állampolgárok közel egyharmada az Orosz Föderáció területén szeretne maradni a továbbiakban is. Erre vonatkozó adatokat hoztak nyilvánosságra a Biskekben megszervezett „A migráns munkavállalók és családtagjaik jogainak védelme a változó körülmények közt” című fórúmon.

Andrej Jakimov oroszországi szakértő szavai szerint jelenleg Oroszországban hivatalosan több mint fél millió kirgizt tartanak nyilván. A migránsok közel húsz százaléka nem felnőttkorú, szüleikkel együtt érkeztek Oroszországba.

A fórum résztvevői megjegyezték, hogy Kirgízia Eurázsiai Gazdasági Unióba való belépése megnyitotta a migránsok részére a közös munkapiacot, a családtagjaik pedig különleges státust kaptak, amely a munkavállalási szerződés alapján lehetőséget ad az oroszországi tartózkodási engedély meghosszabbítására. Ezen kívül a Kirgiz Köztársaság polgárai migránsokként garanciákat kaptak az egészségügy és az oktatás terén is. Ám ezzel együtt megoldást igényel még számos más probléma is, amelyek nagyobb részben információhiányból származnak, elsősorban az EGU integrációból származó új feltételeket illetően.

rg.ru

Cimkék: Oroszország, kirgiz
Országok: Kirgizisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat