OROSZVILAG.HU


EU-Ukrajna: csalódott agrároligarcha 

  |  2016-01-20 17:17:28  |  
Oroszvilag.hu

EU-Ukrajna: csalódott agrároligarcha 

Szerinte Európa csak a saját érdekeit védi

 EU-Ukrajna: csalódott agrároligarcha 

Petro Porosenko ukrán elnök tanácsadója, Jurij Koszjuk agrároligarcha szerint átverést jelent Ukrajna számára az EU-Ukrajna szabadkereskedelmi szerződés. Koszjuk szerint nevetségesen alacsony kvótát jelölt ki az EU az ukrán termékek számára.

Pl. Ukrajnában egy évben 1,2 millió tonna baromfihúst állítanak elő. Az EU viszont csak 16 ezer tonnányi húsra adott ki vámmentességet. Ezen kívül még 20 ezer tonna fagyasztott csirkét lehet az EU-ba szállítani. Ezen felül tonnánként 1000 euro vám fizetendő. Vagyis a szabadkereskedelmi egyezmény csak az ukrán piacot elfoglaló EU-s cégeknek jó, miközben Ukrajnát a gyakorlatban exportkorlátozások sújtják. „Európa megvédi a saját piacát! Nagyon határozottan megvédték érdekeltségeiket, miközben Ukrajna vesztett.” Koszjuk szerint a kvóták még legalább öt évig érvényben maradnak.

Az üzletember pesszimistán látja az ukrán gazdaság jövőjét is: szerinte a növekedésnek három forrása lehetséges 1) A belső vásárlóerő növekedése, de ezzel most rosszul áll a szegényedő Ukrajna. 2) A külső piacok, de ezek jórészt lezárultak Ukrajna előtt. 3) Külföldi befektetések, de egyelőre a külföldiek óvatosak az ukrajnai befektetésekkel kapcsolatban.

 

 

 

(korrespondent.net) 

 

Cimkék: Ukrajna, EU, szabadkereskedelmi egyezmény, Koszjuk, Európa
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat