OROSZVILAG.HU


Mit gondolnak az ukránok Oroszországról?

  |  2016-06-24 10:45:47  |  
Oroszvilag.hu

Mit gondolnak az ukránok Oroszországról?

2016-ban javult Oroszország megítélése, de az ukránok számára vonzóbb a nyugati alternatíva

 Mit gondolnak az ukránok Oroszországról?

Ukrajnában a polgárok fele-fele arányban viszonyulnak jól és rosszul Oroszországhoz – derül ki az orosz Levada és a kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet közös felmérésből. A megkérdezett ukrajnaiak 42 %-a viszonyul jól Oroszországhoz, 43 % rosszul. Szintén fele-fele arányban oszlik meg azok aránya, akik lezárnák az ukrán-orosz határt és vízumkényszert vezetnének be; illetve azok között, akik megtartanák a szabad mozgás lehetőségét a két ország között.

Ezzel együtt is gyakorlatilag teljesen elolvadt azok tábora, akik ukrán-orosz szövetségi államban képzelik el Ukrajna jövőjét (3 %), ezek aránya 2012 elején még 20 % volt.

A 2013-2014-es ukrán-orosz konfliktus hatására élesen csökkent Oroszország és Vlagyimir Putyin orosz elnök népszerűsége Ukrajnában, 2016-ban azonban ismét nőni kezdett azok száma, akik pozitívan nyilatkoztak a nagy keleti szomszédról. Év elején ez 36 % volt, mostanra pedig 42 %-ra emelkedett (s 47 %-ról 43 %-ra csökkent az Oroszországot negatívan látók tábora).

Az elemzők nem tudnak magyarázatot adni ezekre a tendenciákra, hiszen az ukránok többsége nem ért egyet a Krím Oroszországhoz csatolásával. Az ukránok többségében továbbra is az európai integrációt támogatják, miközben a keleti Vámunió híveinek aránya 2013 és 2015 között harmadára olvadt (16 %).

 

 

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: Oroszország, Ukrajna, ukránok, 2016
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat