OROSZVILAG.HU


Tadzsik zsoldosok az osi zavargásokban? 

  |  2010-06-15 20:09:50  |  
Gyóni Gábor

Tadzsik zsoldosok az osi zavargásokban? 

Külső erők állnak a konfliktus kirobbanása mögött? 

 Tadzsik zsoldosok az osi zavargásokban? 

 

A kirgiz titkosszolgálatok Dzsalal-Abad megyei vezetője, Kubatbek Bajbolov szerint tadzsik zsoldosok vettek részt a dél-kirgizisztáni kirgiz-üzbég etnikai zavargások kirobbantásában. A kirgiz titkosszolgálati tiszt szerint a zsoldosok lesötétített gépjárműveken érkeztek és válogatás nélkül lőttek bele mindkét nép képviselőibe. Bajbolov szerint a tadzsik zsoldosokat a bukott kirgiz elnök, Kurmanbek Bakijev környezetének képviselői bérelték fel azzal a céllal, hogy zavargásokat provokáljanak ki az országban, s erre bizonyíték is van.

Bajbolov szavait megerősítették Osból is. Eszerint a városban tadzsik mesterlövészek tevékenykedtek, akik közül néhányat megöltek a helyi lakosok illetve a kirgiz különleges erők.

Arkagyij Dubnov orosz újságíró az Echo Moszkvi rádióállomásnak szintén azt nyilatkozta: a kirgizisztáni zavargások mögött zsoldosok (nemcsak tadzsikok, de például észak-kaukázusiak is) állnak, akiket a Bakijev-klán támogatói béreltek fel, hogy a zavargások kirobbantásával azt demonstrálják: az új kirgiz vezetés alkalmatlan az ország irányítására.

A dél-kirgizisztáni kirgiz-üzbég etnikai konfliktusnak eddig több száz halálos áldozata van.

 

(ferghana.ru)

 

Cimkék:
Országok: Kirgizisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat