OROSZVILAG.HU


Moldovát megosztotta június 28.

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-29 10:41:31  |  
Gyóni Gábor

Moldovát megosztotta június 28.

Megszállás vagy felszabadulás?

 Moldovát megosztotta június 28.

 

 

Moldovát megosztotta Mihai Ghimpu ideiglenes elnök sebtében, június 24-én hozott döntése arról, hogy június 28-án a „szovjet megszállásra” kell emlékezni az országban (1940-ben ezen a napon foglalta el a Szovjetunió az első világháború után Románia által Oroszországtól elorzott Besszarábiát). Egyet nem értésüket Ghimpu szövetségesei – az Európai Integrációért koalíció politikusai - is kifejezték, Moldova egyes részein pedig nem is engedelmeskedtek az ideiglenes államfő utasításának, nem eresztették félárbocra a zászlókat, nem tartottak egyperces gyászszünetet, nem függesztették fel a szórakoztató programokat.

Moldova egyik legnagyobb városában, Belciben, éppen ellenkezőleg, ünnepséget tartottak június 28-án, és a „román megszállás” alóli felszabadulásra emlékeztek (1918-1940 június 28. között a mai Moldova területe Nagy-Románia része volt).

A Gagauz Autonóm Területen szintén nem engedelmeskedtek az elnöki ukáznak, semmilyen gyászrendezvényt nem tartottak, csak egy tudományos konferenciát, ahol azt vitatták meg: június 28. megszállás vagy felszabadulás a gagauzok életében? Végül a résztvevők egyöntetűen arra jutottak: a gagauzok számára június 28. felszabadulás volt.

A főváros Kisinyovban bár hivatalosan végrehajtották a megemlékezés formális részét, sokan – mintegy tiltakozásképpen – a szovjet katonák hősi emlékműve elé helyeztek virágokat...

Tegnap a moldáv parlament rendkívüli ülést is tartott, ahol az Európai Integrációért pártjai az elnöki rendelet visszavonását követelték, Ghimpu azonban kijelentette, nem vonja vissza azt, amit aláírt.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

 

Cimkék: június 28
Országok: Moldova
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat