OROSZVILAG.HU


Azeri petrodollárok mentették meg Minszket 

Címlap » Hírek » A posztszovjet térség hírei
  |  2010-06-29 16:09:42  |  
Mezei Bálint

Azeri petrodollárok mentették meg Minszket 

Baku segített megoldani a belarusz-Gazprom gázvitát 

Azeri petrodollárok mentették meg Minszket Azeri petrodollárok mentették meg Minszket 

Azeri kölcsön segített Belaruszon

Személyesen Ilham Aliyev bakui elnök intézkedett a Minszknek folyósítandó kölcsön gyors továbbításáról, így Belarusz és az orosz energiamogul, a Gazprom közti konfliktus hathatós rendezéséről. Az értékes információt Alekszandr Lukasenko osztotta meg az Euronews csatorna riporterével egy külpolitikai interjú keretében 2010. június 26-án, szombaton. Az Európa utolsó diktatúrájaként számon tartott, meglehetősen elzárt ország és a szintén posztszovjet Azerbajdzsán közti kiváló, partneri viszony régóta közismert. Minszk számára a Kaszpi-térség a kevés kitörési pontok egyikét jelenti a régióban.

„Azt kértem Ilham Aliyevtől, hogy 24 órán belül, vagy még hamarabb, utaljon át 200 millió amerikai dollárt a belarusz kormánynak. A teljesített transzferből 187 milliót közvetlenül a Gazprom irányába továbbítottunk” – állította Lukasenko.

A korábban Moszkva stabil szövetségeseként kezelt Minszk visszautasította, hogy az év első negyedévét tekintve 169, majd az április és június közti időszakban 185 dollárt fizessen az orosz gáz minden 1000 köbméteréért. Az ország 2010. január elseje óta 150 egységnyi amerikai valutát ad a Gazprom csővezetékén érkező stratégiai energiahordozóért.

Az áremelés igényére adott negatív belarusz válaszra az orosz fél 2010. június 21-én, hétfőn a földgáztranszport 15 százalékos csökkentésével felelt. Az elhúzódó tárgyalások és Minszk elzárkózó álláspontja további drasztikus lépésre késztette a moszkvai vezetést. Ennek megfelelően múlt hét kedden újabb 30, míg egy napra rá, június 23-án, szerdán már 60 százalékkal mérsékelték a nyugati szomszédnak szállított földgáz mennyiségét.

A Belarusz központi igazgatás szerdán adta hírül, hogy törlesztette a Gazprommal szemben felhalmozott 187 millió dolláros tartozását. A hitelválság kellős közepén, a nemzetközi pénzintézetek által ignorált, komoly likviditási gondokkal küzdő Minszk váratlan bejelentése, friss tőkéhez jutása meglepte az európai szakmai köröket. „Barátainktól kaptunk kölcsön” – kommentálta szűkszavúan Lukasenko a gázvita rendeződését, még múlt hét szerdán.

Miután a kért összeg hiánytalanul megérkezett a moszkvai Gazprom-központ számlájára, június 24-én, csütörtökön, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor helyreállt a Belaruszba irányított gáztranszfer.

(RIA Novosztyi)       

Cimkék: Aliyev, Lukasenko, Gazprom, olajdollár, kölcsön, árvita
Országok: Belarusz Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat