OROSZVILAG.HU


McCain: Amerika igazi barátja Grúzia

  |  2010-08-08 10:59:43  |  
Gyóni Gábor

McCain: Amerika igazi barátja Grúzia

Kitessékelné az oroszokat Grúziából a republikánus politikus

 McCain: Amerika igazi barátja Grúzia

 

Két éve tört ki az Észak-Kaukázusban a jelentős geopolitikai változásokat eredményező „ötnapos háború”, miután Grúzia támadást intézett szakadár tartománya, Dél-Oszétia ellen, ahol orosz békefenntartók is állomásoztak. Oroszország beavatkozása a háborúba Grúzia teljes vereségét hozta. Az évforduló apropóján írt cikket a Washington Postban John McCain amerikai republikánus politikus, a 2008-as elnökválasztás vesztese, aki ismert Grúzia iránti elkötelezettségéről is (idén januárban Szaakasvili elnök a Grúzia hőse kitüntetést adományozta neki).

 

McCain szerint, bár a háború kezdetéről lehet vitatkozni, az mégis tény, az orosz csapatok átlépték a szuverén Grúzia határát, bombázókkal támadták az országot, „elűztek 127 ezer grúzt otthonaikból”, elismerték Abházia és Dél-Oszétia függetlenségét és ma is létező katonai megszálló rendszert építettek ki. McCain szerint az elmúlt két évben a helyzet csak rosszabbodott: Oroszország folytatja a grúz területek megszállását, katonai bázisokat épít ki a „megszállt területeken”, megakadályozza a független megfigyelők megjelenését, lehetővé téve a grúzok elleni etnikai tisztogatásokat.

Az „orosz fenyegetés” ellenére viszont Grúzia halad tovább előre. Tbiliszi majdnem 1000 katonával vesz részt az afganisztáni hadműveletekben, a korrupció ellenes harc eredményeképpen a gazdaság növekszik, és a legutóbb tartott önkormányzati választások is szabadok és demokartikusak voltak.

Ezzel szemben Oroszországban a jogvédőket zaklatják, az ellenzék múlt heti megmozdulását szétverték. McCain szerint Medvegyevnek, amikor modernizációról beszél, Grúziára kellene tekintenie, s Obama is jobban tenné, ha az „újraindítás” politikájában Grúziát is figyelembe venné.

Ám a jelenlegi amerikai adminisztráció többre becsüli az autoriter politikai rendszert építő Oroszország, semmint a „baráti, demokratikus, az agresszív szomszéd szomszédságában élő Grúzia” barátságát – véli a republikánus politikus.

McCain szerint Oroszországnak vissza kell vonnia erőit Grúziából, a Fehér Háznak pedig olyan tervet kell kidolgoznia, amely lehetővé teszi az orosz csapatok teljes kivonását, a menekültek visszatérését és Grúzia területi egységének helyreállítását. Ha pedig Oroszország részéről előremozdulás nem lesz, akkor ez nem maradhat válasz nélkül: „Megyvegyevnek tudnia kell, hogy az együttműködés Grúziával az amerikai politika prioritása, és ha Oroszország nem tiszteli prioritásainkat, akkor azt sem várhatja el, hogy az Egyesült Államok segít majd az ő prioritásainak elérésében, mint például a WTO-ba való belépés.”

Grúzia nagy áldozatokat magára vállalva segíti az afganisztáni harcokat, s McCain szerint Washingtonnak is támogatnia kell katonailag Grúziát, a fegyverzet mellett például radarállomások építésével. Bár Grúzia mindig is gyengébb lesz Oroszországnál, de nincs ok arra, hogy egyedül hagyják.

McCain szerint Oroszország nem érte el stratégiai céljait, mert „a demokratikus grúz vezetés a helyén maradt”, s Amerikának sem szabad elfelejtenie, kik az igazi barátai.

 

(John McCain: Georgia needs U. S. helps in rebuliding, standing up to Russia, washingtonpost.com)

 

Cimkék: ötnapos háború
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat