OROSZVILAG.HU


Térségünk Oroszország karjaiba hull? 

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-08-11 14:52:04  |  
Gyóni Gábor

Térségünk Oroszország karjaiba hull? 

A lengyel vezetés "oroszbarátságának" kritikája

 Térségünk Oroszország karjaiba hull? 

 

Oroszország „birodalmi ambícióiról” publikált tanulmányt a tekintélyes lengyel lapban, a Rzeczpospolitában Andrzej Nowak, a Jagello Egyetem Oroszország szakértője. A professzor szerint Moszkva célja a posztszovjet térség és Közép-Európa feletti befolyás megszerzése.

 

Oroszország az elmúlt hónapokban aktivizálta tevékenységét, birodalmi politikát folytatva, melynek célja legalábbis az egykori Szovjetunió köztársaságaiban megvolt befolyásának restaurálása – véli Andrzej Nowak.

Lengyelország 1991 után arra törekedett keleti politikájában, hogy stratégiai partnerséget építsen ki Ukrajnával, és támogassa az újonnan függetlenné váló köztársaságok önállóságát. Ez a politika Kwaśniewski és Kaczynski elnöksége idején karakteres és „eredményes” formát öltött. Varsó például aktív szerepet játszott az ukrajnai „narancsos forradalom” eseményeiben, ám később feláldozta az Ukrajnával kötött barátságot, az orosz-ukrán a gázháború idején, amikor nem nyújtott megfelelő támogatást keleti szomszédjának.

A lengyel-ukrán jóbarátság ezt követően pillanatok alatt illant el, miközben a lengyel-orosz partnerség egyre erősebbnek tűnt, hála Putyin danzigi és Tusk katinyi látogatásának. Varsó „oroszbarátsága” lehetővé tette Moszkvának nemcsak azt, hogy Ukrajnát vonja magához közelebb, de azt is, hogy elbánjon Belarusszal. Moszkvában eddig úgy tekintettek Lukasenkóra, mint „kisebbik rosszra”, de pontosan tudták azt, hogy a belorusz elnök nem akar teljes függőséget Oroszországtól. Most viszont, hogy Varsó és Moszkva között jó kapcsolatok fejlődnek, meg lehet szabadulni a csökönyös „szövetségestől.”

Úgy tűnik tehát, Varsó elismerte, hogy Belarusz és Ukrajna Oroszország befolyási övezetéhez tartoznak.

Oroszország azonban tervezett gázvezetékei – a Nord Stream és a South Stream - révén  kinyújtja csápjait Közép-Európa felé is. Ezek a vezetékek – olasz segítséggel - orosz befolyás alá helyezik Bulgáriát, Szerbiát, Görögországot, Magyarországot, Horvátországot, Szlovéniát. Oroszország célja, hogy megakadályozza ezen országok számára az energiaimport diverzifikációját, ha pedig ez sikerül neki, az Moszkva karjába taszítja ezt a térséget – véli Andrzej Nowak.

 

(Andrzej Nowak: Rosnacy apetyt Rosji, rp.pl)

 

Cimkék: Andrzej Nowak
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat