OROSZVILAG.HU


Szürreális Oroszország

Címlap » Sajtószemle
  |  2010-12-13 11:32:42  |  
Gyóni Gábor

Szürreális Oroszország

Putyin énekel és zongorázik, az utcán náci bandák erőszakoskodnak

Szürreális Oroszország

 

Az európai lapok is megemlékeznek a hétvégén Moszkvában történtekről, a nacionalista indulatok elszabadulásáról. A nyugati sajtó kiemeli - különösen aggasztó az orosz futballhuligánok viselkedése annak fényében, hogy Oroszország rendezheti meg 2018-ban futball VB-t.

A Financial Times szerint a Manyézs-téren „rasszista bandák” randalíroztak a hétvégén, a metróban elkövetett rasszista támadások pedig ismételten azt demonstrálják, mekkora ereje van Oroszországban az ultranacionalista csoportoknak, akik mintegy 70 ezer hívet tudhatnak magukénak. A lap megemlíti a Szláv Szövetséget és az Illegális Bevándorlás Elleni Mozgalmat, mint a legbefolyásosabb „szkinhed bandákat”, amelyek szájtjaikon nyíltan erőszakra szólítanak fel. A Financial Times arra hívja fel a figyelmet,az orosz fővárosban gyakran vannak tiltakozások és demonstrációk, de az ritkán fordul elő, hogy ezek kicsússzanak a kontroll alól, márpedig jelen esetben majdnem ez történt.

A spanyol El Pais szerint Moszkva nem tudja megvédeni kaukázusi állampolgárai biztonságát a növekvő nacionalista hullám árnyékában, ennek a következményei pedig beláthatatlanok. A spanyol lap szerint szürreális, hogy miközben a tévék azt mutatták, Vlagyimir Putyin Szentpéterváron egy jótékonysági esten angolul énekelt és zongorázott, addig az utcákon tombolt a rasszista erőszak.

A New York Times szerint sokk az, ami az elmúlt héten Oroszországban történt, legfőképpen pedig a rendőri erők tehetetlensége. Már a keddi, nacionalisták által szervezett útlezáró demonstráción is a rendőri vezetés, ahelyett, hogy szétkergette volna rendbontókat, tárgyalni kezdett velük.

A La Parisien arra emlékeztet, az orosz futballhuligánok erőszakos akcióira alig pár nappal azután került sor, hogy Oroszország megkapta a futball VB rendezési jogát.

 

(gazeta.ru)

 

Cimkék: Oroszország, rasszizmus, 2018 futball VB,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat