OROSZVILAG.HU


Putyin "titkos" magánélete 

Címlap » Sajtószemle
  |  2011-06-20 16:48:50  |  
Mezei Bálint

Putyin "titkos" magánélete 

Az információhiány értetlenséget szül 

Putyin "titkos" magánélete Putyin "titkos" magánélete  

A Time szerint az orosz kormányfő élete államtitok – Putyin titokzatos élete – Az orosz sajtó hallgat, de a weben egyre több híresztelés lát napvilágot a volt elnök és felesége különválásáról – Corriere della Sera

Olaszország legnagyobb példányszámú politikai napilapja a minap egész oldalas cikket közölt Vlagyimir Putyin magánéletének érdekes részleteiről, különös hangsúlyt fektetve az orosz premier és Silvio Berlusconi barátságára. Miközben a római kabinet vezetője a média szeme előtt éli mindennapjait, addig barátja, Putyin gondosan elzárkózik a külvilágtól, amennyiben privát szférájáról van szó. A nyugati világra jellemző, és a mediterrán térségre hatványozottan igaz nyitottság keleti hiánya érthetően erősen foglalkoztatja a posztszovjet térség nyilvánosságában kevésbé jártas olvasókat. Erre a tapintható igényre, pedig a nyugati médiumok, ha tehetik, még rá is játszanak. Az Oroszvilag.hu semmilyen formában nem ért egyet a lentebb közölt cikk állításaival, következtetéseivel. A fordítás közlésének oka kizárólag a téma népszerűségének tudható be. Ugyanis kiváló példa az értetlenség szülte félremagyarázásokra.

Putyin - a G8 országok egyetlen vezetője, aki sikerrel tartja távol magánéletét a reflektoroktól. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a volt Szovjetunió leghatalmasabb embere, kezdettől fogva igen fagyosan nyilatkozott családi ügyeiről. Az amerikai Time eheti számában közölt riport, melynek címe „Vlagyimir Putyin: amikor a család lényegében államtitokká válik”, az utolsó orosz cárról beszél, aki sikerrel alakított ki egy új információs modellt. Utóbbi nem csupán a kellemetlen kérdéseket kezeli tabuként, hanem a kormányfő magánéletének részletei iránt sem mutat különösebb érdeklődést. Ugyanakkor – hívja fel a figyelmet a New Yorki-i magazin – Putyin egy ponton kudarcot vallott, mivel éppen az internetre nem tudott szájkosarat rakni. A blogszféra hosszú évek óta újabb és újabb hírekkel szolgál gyengéd kapcsolataival vagy családtagjainak, rokonainak bizonytalan sorsával összefüggésben.

A hagyományosan cenzúrázott információ – a nyugati szem számára valóban roppant furcsa elképzelni egy olyan országot, ahol az állampolgárok azt sem tudják, hogy a miniszterelnök házas-e még vagy sem? Szintén különös, de a hétköznapi emberek többsége egyszer sem látta Putyin két lányának arcát. Oroszországban viszont pont ez történik. Annak ellenére, hogy a neten évek óta kering a pletyka Putyin és felesége válásáról, különköltözéséről, eddig egyetlen televízió vagy újság sem kereste fel, hogy interjúra bírja a Ljudmilla Putyina helyébe lépő, feltételezett fiatal hölgyeket. A mendemonda szerint ugyanis a volt orosz elnök már évek óta eltávolodott felségétől, Ljudmillától, és más ifjú hölgyek társaságában tölti szabad perceit. Sőt, mióta Putyin több mint tíz évvel ezelőtt hatalomra került, egy fénykép sem látott napvilágot lányairól, Marijáról és Jekatyerináról, akik 1985-ben illetve 1986-ban születtek.

A kellemetlen közelmúlt – 2008 áprilisában a Moszkovoszkij Korreszpongyent egyik kollégája kísérletet tett, hogy megvilágítsa Putyin privát szférájának egyes elemeit. A Berlusconi szardíniai villájában tartott nemzetközi sajtókonferencia keretében tette fel a kérdést Putyinnak: vajon igazak-e az ő és az akkor 24 éves Alina Kabajeva kapcsolatáról szóló találgatások? A kivételes testi jegyekkel megáldott tornász már három éve is a ritmikus gimnasztika egyik sztárjának számított. Az orosz küldöttség vezetőjeként fellépő Putyin arca megfagyott, és egyértelművé tette, hogy nem tűri a hasonló kérdéseket. Szó szerint idézve: „nem becsüli azokat az embereket, akik mások magánéletébe ütik az orrukat.” Tovább fokozva a terem jégcsappá dermedt hangulatát Silvio Berlusconi kezeivel puskát formálva képletesen főbe lőtte az újságírónőt. Az olasz sajtó javarésze elítélte a Cavaliere gesztusát, nem feledve azon, nem kevés orosz írót, publicistát, akiket a hatalomnak nem tetsző problémakörök oknyomozása során gyilkoltak meg. Még aznap, közvetlenül a szardíniai konferencia estéjén, a szóban forgó moszkvai székhelyű lap „súlyos anyagi veszteségekre” hivatkozva bejelentette megszűnését.  

Monostorba zárt feleség – Putyin igazi médiaellenségét azonban magának az Internetnek hívják. Itt aztán minden megtalálható! A hálón születnek és élnek túl nem csupán a Kreml-re vonatkozó kritikák, de a kormányfő magánéletét taglaló számos történet, híresztelés, háttérinformáció is, melyet egyetlen nyomtatott újság (vagy hivatalos szájt) sem merne közölni. 2010-ben Pavel Pritula blogger leírta, hogy Putyin egy Pszkov városában található monostorba zárta (immár csak) volt feleségét, így utánozva Rettegett Iván és Nagy Péter cárokat, akik éppen ezzel a módszerrel szabadultak meg a számukra már fölösleges, egyszersmind kényelmetlen asszonyoktól. Az orosz ortodox egyház tagadta a vádakkal felérő állítást, de a Time helyszínre érkező tudósítói nem tudtak bejutni a monostorba, mivel azt az állambiztonsági szolgálatok emberei őrizték. A belső szemle hiányában a helyi lakosok elbeszéléseit, bizonyságait, vallomásait gyűjtötték csokorba. „Száz százalékig biztos vagyok abban, hogy itt van” – állította Vaszilij Dvornyicsenkó, a városi szakszervezet felügyelő-bizottságának egyik tagja, hozzátéve: a vizsgált kolostor a közelmúltban rengeteg pénzt kapott egy több millió rubelre tervezett felújításhoz. „Bár nem láttam az épület fölött köröző helikoptereket, de tudom, amit tudok. Itt mindenki tud róla.”

Stratégiai váltás – Mióta privát hátterének sérthetetlenségét az orosz nyelvű blogok gazdái és az általuk írt posztok egyre jobban fenyegetik, Putyin taktikát váltott, és apránként csepegtetve az információkat, lassan egyre többet árult el hozzátartozóiról. Tavaly februárban tett utalást lányaira, kijelentve, hogy mindketten teljesen „normális” életet élnek, ami őt személyesen igen boldoggá teszi.  2010 októberében feleségével együtt lépett az állami tv kameráinak kereszttüzébe, hogy ezzel tagadja a házasságuk felbomlásáról terjedő pletykákat. Igaz, hogy Ljudmilla büszkén Putyin asszonyáénak vallotta magát, de mindenki észrevette, hogy már nem viselte jegygyűrűjét. 

Cimkék: Putyin, Putin, Silvio Berlusconi, Szardínia, konfrencia, Moszkovszkij Korreszpongyent, 2008, Ljudmilla Putyina
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat