OROSZVILAG.HU


A fő probléma az orosz nacionalizmus 

  |  2011-09-13 13:42:32  |  
Gyóni Gábor

A fő probléma az orosz nacionalizmus 

Meggátolni már nem lehet, becsatornázni talán igen

 A fő probléma az orosz nacionalizmus 

 

Meglepő felhívást fogalmazott meg a Nyezaviszimaja Gazeta szerkesztőségi cikkében. A lap szerint „nem kell félni az orosz Le Pen”-től, és a hatalomnak létre kellene hoznia egy orosz nacionalista pártot, amely „kanalizálná” az egyre növekvő orosz sovinizmust.

 

A jaroszlavli fórumon Dmitrij Medvegyev azt mondta, Oroszországban a rend és a törvényesség védelme nem vezethet diszkriminációhoz, és Oroszország minden polgára ott élhet, ahol akar. Medvegyev egyben bírálta Európát, amiért ott „fasisztoid” pártok egyre nagyobb szerepet tölthetnek be a közéletben.

Sokan egyetértenek azzal, a nacionalizmus rossz dolog. De a probléma immáron akkora, hogy a kérdés nem az, hogyan lehet kiirtani a nacionalizmust, hanem most már az a tét, mennyire lehet a nacionalizmus kellemetlen mellékhatásait minimalizálni.

A nacionalizmus kérdésével nem foglalkozott komolyan a Kreml sem Putyin, sem Medvegyev elnöksége idején. A nacionalizmus erősödéséhez vezető tényezők, úgy mint az illegális bevándorlás, a regionális finanszírozások nem megfelelő kontrollja, a bevándorlók gyenge kulturális alkalmazkodóképessége, továbbra is élő tényezők. A Kreml az elmúlt években a „baltikumi fasisztákkal” harcolt, az oroszországi nemzetiségi problémákat viszont elhallgatták. A média ignorálta a jobboldali radikálisok erősödéséről szóló beszámolókat.

Ha az orosz elnök kijelentését, miszerint a nacionalizmus rossz dolog, nem követik tettek, jobb esetben ezek csak üres szavak maradnak, rosszabb esetben az igazságtalanság megtestesítőivé válnak.

Egy legális nacionalista párt alapítása tűnik a „kisebbik rossznak” – írja a Nyezaviszimaja. Ez a képződmény becsatornázhatná az idegengyűlölő megnyilvánulásokat, ugyanakkor köteles lenne betartani a mindenkire érvényes játékszabályokat, és marginalizálná az igazán szélsőségeseket.

Egyelőre a hatalom azt hiszi, nincs probléma, ha nem beszélnek róla. Egy „orosz Le Pen” - véli a lap - talán meg tudná fékezni a kegyetlen és értelmetlen orosz nacionalista lázadást.

 

 

 

(Nye bojatyszja russzkogo Le Pena!, Nyezaviszimaja Gazeta, 2011. 09. 13.) 

 

Cimkék: Oroszország, orosz nacionalizmus
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat