OROSZVILAG.HU


Oroszország elveszti Közép-Ázsiát? 

  |  2012-03-15 09:16:16  |  
Oroszvilag.hu

Oroszország elveszti Közép-Ázsiát? 

"Putyin és csapata felkészületlen" 

 Oroszország elveszti Közép-Ázsiát? 

 

Alekszej Malasenko orosz politológus, az MGIMO professzora az amerikai fővárosban, a George Washington Egyetemen március 8-án tartott előadásában elmondta, véleménye szerint gyengül az orosz politikai, gazdasági és kulturális befolyás a posztszovjet Közép-Ázsiában, s a Kreml egyelőre nem ismerte fel a régió „változó viszonyait”, az orosz vezetés úgy tekint erre a területre, mint 10, 15, 20 évvel ezelőtt.

A közép-ázsiai államok ma már többvektorú külpolitikát folytatnak, s nem „nagy testvérként” tekintenek Oroszországra. Az orosz elit nem reagált erre a helyzetre, ugyanakkor a Kreml mai napig engedelmességet vár a volt szovjet tagköztársaságoktól.

Malasenko, aki állítása szerint sokat beszél orosz diplomatákkal, úgy véli, Moszkvának Kazahsztán kivételével nincsenek prioritásai, stratégiája Közép-Ázsiában, ad hoc módon cselekszik. Hiába áll rendelkezésre a FÁK és az ODKB, melyek lehetőséget adnának arra, hogy Oroszország és a régió egésze közötti kapcsolatok elmélyüljenek, a kapcsolatok többnyire kétoldalúak. Az ODKB nem más, mint „papírtigris” (hiszen amikor vészhelyzet volt, 2005-ben Andizsánban, 2010-ben Kirgizisztánban – semmit nem tett), az Eurázsiai Unióval kapcsolatban pedig inkább csak kételyek vannak.

Malasenko szerint Oroszország nem értékelte kellőképpen azt a kihívást, amit az iszlám újjáéledése jelent Közép-Ázsiában, és magában Oroszországban. Következésképpen, Malasenko szerint: „Putyin és csapata felkészületlen Közép-Ázsia jövőjét illetően.”

 

(eurasianet.org) 

 

Cimkék: Oroszország, Közép-Ázsia, Alekszej Malasenko
Országok: Türkmenisztán Kazahsztán Üzbegisztán Kirgizisztán Tadzsikisztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat