OROSZVILAG.HU


Stephen King: Európa visszatér a '30-as évekhez

Címlap » Sajtószemle
  |  2012-05-11 10:56:16  |  
Oroszvilag.hu

Stephen King: Európa visszatér a '30-as évekhez

A gazdasági dogmatizmus, "ortodoxia" gyümölcsei

 Stephen King: Európa visszatér a '30-as évekhez

Stephen King, a londoni HSBC vezető elemzője Vedomosztyiban megjelent cikke szerint a mai Európa válsága egyre inkább emlékeztet arra, ami a ’30-as években történt a kontinensen.

Jelenleg ugyan még nincs „Nagy Depresszió”, de az előjelei már mutatkoznak. Az egyik legveszélyesebb ezek közül a politikai szélsőségesség elfogadottá válása, az adósok nacionalista színezetű felháborodása a hitelezőkkel szemben.

A politikai mainstream kudarcát jelenti a hétvégi választásokon Görögországban és Franciaországban a szélsőjobb előretörése.

Eközben a hitelező országok azt követelik az adósoktól, hogy megszorító intézkedések sokaságát verjék keresztül a lakosságon – növeljék az adókat, nyirbálják meg a szociális kiadásokat, s azt hangoztatják, az adósok maguk tehetnek szorult helyzetükről. A dél-európaiak „túl jól éltek” a válság előtt – mondják a hitelezők, akik azonban a felelősséget elhárítják.

1931-ben Ausztria nagyjából hasonló megszorító intézkedéseket vezetett be, mint amit most próbálnak ráerőszakolni Dél-Európára. Az akkori aranytsandard mellett az egyetlen eszköz az ország versenyképességének visszanyerésére a bérek reálértékének csökkentése volt. Az eredmény, hogy számos vállalat tönkrement, a gazdaság helyzete tovább romlott. 1931-ben tönkrement a Creditanstalt nagy bécsi bank, ami nagyjából ugyanaz volt, mint a közelmúltban a Lehman Brothers csődje. A Creditanstalt csődje után lett a Nagy Recesszióból Nagy Depresszió. Néhány év múlva a bécsi tömegek ujjongva ünnepelték az utcákon a bevonuló Hitlert.

Nemcsak az akkori adósok, de a hitelezők, mindenekelőtt Franciaország és az USA is megszenvedték az akkori gazdasági ortodoxia (mindenekelőtt az aranystandardhoz való ragaszkodás) árát.

A mai Európában a gazdaság élénkítéséről szóló jelszavak egyelőre csak jelszavak maradnak. A válságból való kilábaláshoz több Európa kell. Közös, szövetségi költségvetési politika, a déli alacsony fizetések közelebb hozása a magasabb északiakhoz.

A hitelezők ugyanúgy hibásak a mostani helyzet kialakulásában, mint az adósok – egy érme két oldala. A választók mindenütt kevesebb Európát követelnek, miközben az ellenkezőjére lenne szükség. A múlt árnyai visszatértek.

 

 

(Stephen King: Prizraki 30-h godov vozvrasajutszja, Vedomosztyi 2012. 05. 11.)

Cimkék: Európa, válság
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat