OROSZVILAG.HU


Lengyel vélemény a Pussy Riot ügyében

  |  2012-08-02 09:24:02  |  
Gyóni Gábor

Lengyel vélemény a Pussy Riot ügyében

Vallásgyalázók nem méltók a Nyugat szolidaritására

 Lengyel vélemény a Pussy Riot ügyében

 

Majd fél évvel a kirobbanása után lassan a nyugati sajtó ingerküszöbét is eléri a Pussy Riot orosz női punkcsoport ügye.

Piotr Skwiecisnki a befolyásos lengyel lapban, a Rzeczpospolitában megjelent cikkében azt írja, noha érthetők a Pussy Riot politikai céljai, de a vallásgyalázók nem méltók arra, hogy a Nyugat támogatására tartsanak számot.

 

A Pussy Riot feministái az orosz liberális mozgalom zászlóvivőivé váltak – írja Skwiecinski. Putyin ellenfelei szolidárisak az együttes tagjaival és érthető is a felháborodás, ha arra gondolunk, hogy a lányok akár letöltendő szabadságvesztést is kaphatnak.

„Ezek a lányok az autoriter rezsim bátor ellenfelei. Ám az is nyilvánvaló, hogy a rezsimmel szembeni harc közben szentségtörést követtek el: a moszkvai székesegyházban a pravoszláv egyházi szokásokból űztek gúnyt.”

Érthető az akció politikai célja, amely azonban arról tanúskodik, a Pussy Riot tagjai nem tisztelik a vallást. Még a kommunista Lengyelországban sem lehetett volna elképzelni azt, hogy az ellenzék a katolikus egyházat vegye célba, annak a rendszerrel együttműködő szervezetét (az 1947-ben alapított PAX-ot).

A Nyugat együtt érez az orosz ellenzékiekkel, de elfelejti azt, hogy ezeknek az ellenzékieknek jelentős része vallásellenes. Amikor tavaly ősszel százezrek álltak sorba Moszkvában, hogy megtekinthessék a Szűzanya övét, az orosz liberális kommentárok nem pusztán szkeptikus, hanem kimondottan ellenséges hangvételűek voltak. Nem Kirill pátriárkával, hanem a vallással szemben.

PS. Kirill pátriárka augusztus 16-án Lengyelországba látogat. Ezen, már most "történelminek" nevezett vizit a katolikus és a pravoszláv világ közötti megbékélést hivatott demonstrálni. 

(Piotr Skwiecinski: Pussy Riot – czy polubilibysmy je w Polsce?, rp.pl)

 

 

Cimkék: Rzeczpospolita, Pussy Riot, Lengyelország, Kirill pátriárka
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat