OROSZVILAG.HU


A középosztály eltűnése 

  |  2013-06-08 11:58:30  |  
Gyóni Gábor

A középosztály eltűnése 

A Nyugat tragédiája

 A középosztály eltűnése 

Nicolas Bouzou és Julien Damon a párizsi Politikai Kutatásrok Intézete munkatársai a középosztály zsugorodásának okairól és következményeiről adott interjút a francia Atlantico c. lapnak.

 

A fejlett világban, különösen az Egyesült Államokban a korábban igen széles középosztály zsugorodása figyelhető meg. Míg a 20. század a középosztály gyarapodásának időszaka volt a fejlett világban, addig a 21. században a fejlődő országokban növekszik a középosztály, míg a fejlett világban zsugorodik. Jelenleg 2 milliárd ember tekinthető a középosztály tagjának világszerte (a Világbank szerint azok az emberek számíthatók a középosztály tagjainak, akik naponta 10 – 100 dollárt keresnek). A középosztálybeliek főleg Európában és Észak-Amerikában élnek, ugyanakkor Ázsiában rohamosan nő a középosztályhoz tartozók száma. Becslések szerint 10 év múlva már 3,5 milliárd ember fog globális méretekben a középosztályhoz tartozni.

A globalizáció és tudásalapú gazdaság szétszakítja a társadalmakat azokra, akik képesek részt venni az innovációban és globalizációban, és a leszakadó többiekre. Azaz a társadalmak „homokóra” formájúak lesznek, és a fogyasztás is ennek megfelelően változik. Több lesz a luxusáru és a szegényeknek szánt különösen olcsó termék, a „középárú” termékek fogyasztása viszont csökken. Összességében a középosztály zsugorodása visszaveti a fogyasztást.

Az olyan fejlődő országokban, mint Brazília, India, Kína, a középosztály növekedése összefüggésben van a demográfiai gyarapodással. Ma ezekben az országokban élők olyan körülmények között élhetnek, amelyről a nagyszüleik nem is álmodhattak. A középosztálybeliség fontos attributtúma a saját gépkocsi. Kínában 35 millió magántulajdonú személygépkocsi közlekedik, ami alapján – tekintettel hogy egy átlagos kínai család három főből áll – mintegy 100 millióra tehető a kínai középosztály tagjainak száma. A fejlődő országokban a személygépkocsi eladások további növekedése várható, míg a fejlett országokban – a középosztály zsugorodása miatt – nehézségek elé néz az autóipar.

A középosztály hanyatlása részben a globalizáció következménye. Az ok, hogy a munkahelyek elvándoroltak a fejlődő országokba. Másrészt a válság következtében sok helyen emelték az adókat, ami megint csak a középosztályt sújtotta. A középosztály fogyása ugyanakkor már jóval a válság előtt, a ’90-es évektől kezdve érezhetővé vált Nyugaton, már ekkor nyilvánvaló jelei voltak, hogy a társadalmak „homokóra formájúakká” válnak.

A középosztály zsugorodása ellen az oktatás és a lakhatás támogatásával tehetnék legtöbbet az államok. A középosztály fogyása kiélezi a társadalmi egyenlőtlenségeket, és jelentős társadalmi problémák okozójává válik.

 

 

 

(idézi: inosmi.ru)

Cimkék: középosztály
Országok: Észtország Lettország Litvánia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat