OROSZVILAG.HU


Hodorkovszkij a Navalnij-ügyről

  |  2013-07-18 13:48:26  |  
Oroszvilag.hu

Hodorkovszkij a Navalnij-ügyről

Az ítélet előrelátható és elkerülhetetlen volt

 Hodorkovszkij a Navalnij-ügyről

Mihail Hodorkovszkij az Echo Moszkvi szájtján megjelent írásában az Alekszej Navalnij ellen hozott ítélet kapcsán a következőket jegyezte meg:

Ma, hogy valaki hős legyen, elég becsületesnek lenni. Nem árulónak lenni.” – írja börtönéből a volt oligarcha. Hodorkovszkij szerint a Navalnij-ügy, és a Bolotnoja tér ügye (2012. május 6-án a Bolotnaja téren tartott ellenzéki tüntetés 27 résztvevőjét azzal vádolják, hatósági személy elleni erőszakban vétkesek) azt bizonyítja, a hatalom „véletlen emberekre” csap le. Nem fontos, ki vagy, igazgató vagy koldus. Akik nem illeszkednek be a rendszerbe, legyen az becsületesen dolgozó vállalatigazgató, vagy a hivatalnokok korrupciós ügyeit leleplező blogger, félhetnek.

A július 18-án hozott ítélet előrelátható és elkerülhetetlen volt. Oroszországban semmi furcsa nincs a politikai ellenfelek köztörvényes ügyekben való elítélésében – így volt ez a sztálini terror és a hruscsovi-brezsnyevi évek alatt, amikor igazságszolgáltatási rendszerünk közönséges bűnözőknek állította be a rezsim opponenseit, így téve lehetővé, hogy az ország vezetői képmutató módon kijelenthessék, nálunk nincsenek politikai foglyok.”

A következmények mindig ugyanazok: az ország legaktívabb része elvándorol vagy „belső emigrációba” vonul. A korrupció elharapózik, a költségvetési pénzek ellenőrizetlenül folynak értelmetlen megaprojektekbe, a romboló erők működésbe lépnek.

Hodorkovszkij szerint a hatalom lerombolja a jogrendszert, hogy akadálytalanul számolhasson le ellenfeleivel és hogy semmi ne álljon útjában a saját javak gyűjtésében.

 

 

 

(Mihail Hodorkovszkij: Ob Alekszeje Navalnom, echo.msk.ru, 2013. 07. 18.)

Cimkék: Mihail Hodorkovszkij, Alekszej Navalnij, Echo Moszkvi
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat