OROSZVILAG.HU


A Navalnij-ügyről

  |  2013-07-19 10:39:44  |  
Oroszvilag.hu

A Navalnij-ügyről

Kontraproduktív hatalom?

 A Navalnij-ügyről

A gazeta.ru szerkesztőségi cikke szerint első ránézésre a Navalnij-ügy a tíz évvel ezelőtti Hodorkovszkij-ügyre emlékeztet. Mindkét esetben az igazságszolgáltatás bírósági ügyet fabrikál egy politikai ambíciókkal rendelkező személy ellen.

Valóban hasonlónak tűnik mindkét esetben a hatalom szándéka, miszerint, a sztálini formulát alapul véve „Nincs ember, nincs probléma”, s ennek alapján, „humánus” formában ugyan, de igyekszik megszabadulni a politikai konkurensektől. Gyanítható, hogy Navalnij esetében éppen azért szabtak ki ötéves szabadságvesztést, hogy ne tudjon részt venni a következő parlamenti és elnökválasztásokon.

Ám ezzel a hasonlóságok véget is érnek.

2003 óta jelentősen megváltozott Oroszország, Navalnij pedig hivatalosan is jelölt a moszkvai polgármesterválasztásokon.

A 2000-es évek elején a Hodorkovszkij és Lebegyev elleni per során csak kevesen gondolták, hogy ez politikai eljárás. A közvélemény jelentős része jóváhagyással tekintett az oligarchák bebörtönzésére és nem kételkedett bűnösségükben. Jópár évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a társadalom átértékelje Hodorkovszkijhoz való viszonyát.

A Navalnij-ügyet a társadalom jelentős része kezdettől fogva politikai motivációjú eljárásnak tekintette, miközben sokan már nem hisznek az oroszországi igazságszolgáltatás függetlenségében.

Navalnij bebörtönzése a Kreml számára is előnytelen. Navalnij eddig nem tudta maga köré gyűjteni az ellenzék minden csoportját. Sokan nacionalistának tartották, mások szerint nem rendelkezett komoly programmal. Pletykák terjengtek arról, hogy Navalnij valójában egy „projekt”, akit az egymással versengő elitcsoportok használnak fel.

A tegnapi ítélet Navalnijt egycsapásra jelentős politikai tényezővé emelte. Politikai fogollyá változtatva Navalnijt, a Kreml őt tette meg az ellenzék első számú vezetőjévé.

Navalnij esetében némiképpen ugyanaz érezhető, mint tavaly a Pussy Riot-ügy kapcsán: az „esztelen” bírósági eljárás a korábban szinte ismeretlen underground feministákat világszerte ismert politikai foglyokká változtatta.

A Navalnij-ügy azonban komolyabb, mint a Pussy Riot esete. Hiszen templomokban bohóckodni Nyugaton sem valami dicséretes tett. Navalnij fellépését a korrupció ellen viszont az oroszországi társadalom széleskörű egyetértése kísérte és kedvező nemzetközi visszhangot is kapott. A Navalnij elleni perre adott gyors és elítélő nemzetközi reakció nem is maradt el.

A gazeta.ru szerint a kirovi bírósági eljárás Navalnij ellen a moszkvai polgármesterválasztáshoz volt időzítve a hatalom szándékai alapján.

Az orosz gazdaság jövőjét illetően borús előrejelzések látnak napvilágot. A hatalom nemrég amnesztiát ajánlott a gazdasági ügyekben elítéltek számára, ezzel demonstrálva a represszió enyhülését az üzlettel szemben. A Navalnij-ítélet és a Jevgenyij Urlasov jaroszlavli polgármester elleni eljárás azonban ezt is a visszájára fordítja.

Oroszországban egyre nő az elégedetlenség, amely nem az ellenzéki aktivisták agitációs tevékenységének eredménye. A lassan növekvő elégedetlenség, főként, ha a hatalom szisztematikusan kiiktatja a „mérsékelt” ellenzékieket, olyan formában csaphat ki, mint ez nemrég Pugacsovban történt.

 

 

 

(Prigovor na granyi nyervnogo vzriva, gazeta.ru, 2013. 07. 19.)

Cimkék: gazeta.ru, Navalnij, Hodorkovszkij, Navalnij-ügy, Pussy Riot-ügy, moszkvai polgármesterválasztás
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat