OROSZVILAG.HU


Vélemények a választásokról

  |  2013-09-10 13:07:18  |  
Gyóni Gábor

Vélemények a választásokról

Megkezdődött a putyini politikai rendszer eróziója?

 Vélemények a választásokról

A vasárnapi választásokat értékelve a Vedomosztyi szerkesztőségi cikke arra hívja fel a figyelmet, az eredmények fontos politikai változásokról tanúskodnak. Vjacseszlav Vologyin, az orosz elnöki adminisztráció első helyettese tiszta, átlátható, konkurens, legitim választásokat ígért, melyet részben sikerült is betartani. Azonban a Kremlt néhány kellemetlen meglepetés is érte szeptember 8-án.

Különösen a moszkvai, jekatyerinburgi és petrozavodszki választások mutattak rá arra, hogy olyan folyamatok indultak be, melyeket a Kreml már nem tud kontrollálni.

Kiderült, hogy a választási csalásokról való lemondás érezhetően csökkenti a hatalom támogatottságát. A részvételi arány alacsony volt, ami az ellenzéknek kedvezett. Kiderült, a „rendszeren kívüli ellenzék” képes elszívni a „hivatalos” ellenzék elektorátusát. Kiderült, hogy mára, az internet világában már nem elégséges eszköz a hatalom számára a televíziócsatornák kontrollja. A választások megmutatták, hogy az ellenzékiek „kitörtek a gettóból”: Navalnij immáron több, mint egy internetes blogger, és Rojzman, Jekatyerinburg megválasztott polgármestere is kitört saját „szubkulturális gettójából” [Rojzman eddig főként a kábítószerfogyasztás ellen végzett tevékenységéről volt ismert].

Mára Navalnij és Rojzman is befolyásos politikusokká váltak, széles elektori támogatással a hátuk mögött.

A választási szabadság azonban csak a nagyvárosokra terjedt ki. Kormányzók csakis a Kreml jelöltjei lehettek, a területi választásokat mindenütt az Egységes Oroszországnak kellett megnyernie.

A gazeta.ru szerkesztőségi cikke szerint a választások után a hatalomnak két lehetősége van: az első, konfliktusba bocsátkozni a „rendszeren kívüli ellenzékkel”, Navalnijra és Rojzmanra ráhúzni valamilyen büntető ügyet, fokozni az ellenzékiekkel szembeni nyomást, felszámolni a független tömegtájékoztatási eszközöket, erősíteni a kontrollt az internet felett, folytatni a represszív törvényhozási gyakorlatot, tovább korlátozni a polgárok szabadság- és politikai jogait.

A második lehetőség, amit Vjacseszlav Vologyin is vall, a reális politikai konkurencia megteremtése. Azaz lemondani Navalnij büntetőjogi üldözéséről, elismerve őt a politikai élet egyenjogú szereplőjének. Meghagyni a még független tömegtájékoztatási eszközöket. Csökkenteni az „adminisztratív beavatkozást” a választási folyamatok során.

Másrészt egyelőre arra sincs esély, hogy felbukkanjon földerális szinten egy komoly ellenzéki erő. Navalnij messze van attól, hogy föderális szinten komolyan vehető politikusnak lehessen tekinteni.

Akárhogy is, a választások megmutatták, hogy új politikai rendszerre van szükség Oroszországban, meghaladva a 2000-es évek putyini modelljét. „Elkerülhetetlen egy új rezsim keresése.” – írja a gazeta.ru.

 

 

 

(Vybori novogo rezsima, gazeta.ru, 2013. 09. 09., Velikaja szentjabrszkaja evolucija, Vedomosztyi 2013. 09. 10.) 

Cimkék: Kreml, Jekatyerinburg , Navalnij, Rojzman, Vjacseszlav Vologyin, Vedomosztyi, gazeta.ru
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat