OROSZVILAG.HU


Oroszország jobban függ a Nyugattól

  |  2014-06-10 11:17:52  |  
Oroszvilag.hu

Oroszország jobban függ a Nyugattól

Az ázsiai gázpiac nagysága csak 2030-ra érheti el a nyugatiét

 Oroszország jobban függ a Nyugattól

Oleg Nyikiforov gazdasági újságíró szerint a nagyszabású orosz-kínai energetikai szerződés nem szünteti meg Oroszország függőségét az orosz gáz európai vásárlóitól. A harminc évre szóló szerződés szerint Oroszország évi 38 milliárd köbméter gázt szállít Kínába. Az ár hivatalosan titok, nem hivatalosan és félhivatalosan 350-400 dollár/ezer köbméter körüli összegről szólnak a hírek. Tehát az ár a rentabilitás küszöbén táncol.

Oroszország és a Nyugat Ukrajna kapcsán kirobbant konfliktusa hosszúnak ígérkezik, a nyugati szankciók lebegtetése Damoklész-kardként fog Oroszország felett lebegni Nyikiforov szerint.

Európa ugyanakkor igyekezni fogja csökkenteni függőségét az orosz gáztól. Litvánia például Kuvaittól vesz cseppfolyósított gázt, annak ellenére, hogy az orosz ajánlat kedvezőbb lenne számára.

Kommentárok a kínai-orosz megállapodást úgy értékelték, hogy ez orosz válasz a nyugati szankciókra, Oroszország elfordul Európától. Azonban a nyugati piac még hosszú ideig nélkülözhetetlen Moszkva számára. A Pekinggel kötött megállapodás évi 38 milliárd köbméterről szól, miközben 2013-ban Oroszország 162,5 milliárd köbméter gázt szállított Európába és Törökországba. Hogy valós mértékben enyhíteni lehessen a nyugati függőségen, ahhoz legalább 100 milliárd köbméter gázt kellene szállítani Kínába. Pavel Zavalnij, az Oroszországi Gázipari Társaság elnöke szerint Oroszország jobban függ a nyugati gázexporttól, mint az európai országok az orosz gázimporttól. Oroszország energiahordozóexportjának több mint kétharmada Európába irányul. Bár az utóbbi években megfigyelhető némi diverzifikáció ebben a tekintetben, de reálisan csak 2030 körül egyenlítődhet ki az európai és az ázsiai piac súlya.

 

 

(Oleg Nyikiforov: Ekszport gaza v podnyebesznuju rosszijszkuju ekonomiku nye szpaszajet, Nyezaviszimaja Gazeta, 2014. 06. 10.)

Cimkék: Oroszország, Európa, gáz, Kína, Oleg Nyikiforov, Nyugat
Országok: Litvánia Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat