OROSZVILAG.HU


Oroszország és a szex

  |  2014-06-13 19:26:20  |  
Oroszvilag.hu

Oroszország és a szex

Oroszországban nem lesz szex? 

 Oroszország és a szex

Az orosz Duma tervezete szerint Oroszországban betiltják az óvszerek reklámozását. Ennek kapcsán Ljubov Boruszjak, a Nemzeti Kutató Intézet docense osztotta meg gondolatait a szex és a hatalom viszonyáról a mai Oroszországban.

Az 1990-es években Oroszországot elárasztották a (biztonságos) szexről szóló (óvszer)reklámok. Az utóbbi években az ilyen hirdetések szinte teljesen eltűntek, ehelyett olyan szociális reklámok jelentek meg, melyek tartózkodásra szólítanak fel.

Amikor a szociális hirdetések a biztonságos szexet reklámozzák, ez azt jelenti 1) a családi élet, gyermekvállalás kérdése kizárólag a család belügye; 2) az embereknek joguk van a szabad szexuális életre, melynek célja nem kizárólag a gyermekvállalás.

Az 1986-ban a szovjet-amerikai telehídon hangzott el a legendává vált mondás, „A Szovjetunióban nincs szex”, s valóban: a szex témáját, „mint az individuális szabadság és magánszféra megjelenését” elnyomták és nem engedték a közbeszédbe a szovjet korszakban.

A Szovjetunióban nem volt szexuális felvilágosítás, aminek az eredménye az lett, hogy a Szovjetunióban hajtották végre a világon a legtöbb abortuszt. Az abortuszokat általában érzéstelenítés nélkül hajtották végre, ez egyfajta büntetésnek számított a könnyelműségért. „Érdekes, hogy az ateista állam éppen abból a pozícióból viszonyult a szexhez, mint az egyház.”

Az 1990-es években a szex megszűnt tabunak lenni Oroszországban. Az óvszerreklámoknak, szexuális felvilágosításnak köszönhetően az abortuszok száma 250 %-kal esett vissza Oroszországban 20 év alatt. Az oroszországiak szexhez való viszonya jóval liberálisabb lett. A Levada egyik felmérése szerint ma az oroszországiak negyede tartja amorálisnak a házasság előtti szexuális életet, 1992-ben ez az arány még 42 % volt.

Az utóbbi években az orosz állam igyekszik kiterjeszteni befolyását az állampolgárok magánéletére is. A politikai rendszer „megkeményedése” értelemszerűen maga után vonja, hogy az állam igyekszik beavatkozni az emberek privát szférájába is. Oroszországban az elmúlt években az állam deszekularizációja is kezdetét vette. Az egyház egyre nagyobb mértékben tart igényt a társadalom erkölcsének alakítására. Az új idők szele szerint az emberek szexuális viselkedése az állam felelőssége, ezen viselkedés morális háttere pedig az egyházhoz tartozik.

A szex tehát visszatér hagyományos szerepéhez. A szex többé nem az individuális szabadság megtestesítője, hanem eszköz gyereket csinálni. Az államnak csak azért kell a szex, hogy minél több gyerek szülessen.

Az óvszer ártalmas terméknek minősül, aktívan hirdetik a „hagyományos családi értékeket”, azaz a házasság előtti szüzességet, a házasságon kívüli szex elvetését, azt, hogy a szex eszköz és nem örömforrás.

 

 

 

(Ljubov Boruszjak: V Rossziji szeksza nyet, gazeta.ru, 2014. 06. 13.) 

Cimkék: Oroszország, szex, óvszer, Szovjetunió, 1990-es évek, abortusz,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat