OROSZVILAG.HU


Akunyin: Putyin "mindenképpen rosszul végzi"

  |  2014-06-19 13:18:18  |  
Oroszvilag.hu

Akunyin: Putyin "mindenképpen rosszul végzi"

Az író szerint a mai Oroszország nagyon emlékeztet az 1914-es Orosz Birodalomra

 Akunyin: Putyin "mindenképpen rosszul végzi"

Borisz Akunyin (Grigorij Cshartisvili) orosz író a Deutsche Welle német lapnak adott interjúban azt mondta, az orosz hatalom „ostobasága és rövidlátása” miatt lezárta a demokratikus átmenet felé vezető utat.

A hatalom ezt nem értette meg. Ettől a lehetőségtől megfosztotta magát. Vlagyimir Putyinnak már nincs választása. Mindenképpen rosszul végzi majd. Vagy palotaforradalom lesz, vagy szociális robbanás. Amikor egy rendszer lemond a választásokról, nem hagy a nép számára választást.”

Akunyin a hagyományos, minden évben sorra kerülő „Potsdami találkozón” részleteket olvasott fel nemrég megjelent könyvéből, a „Fekete városból”, melynek cselekménye az első világháború előestéjén játszódik. Az író szerint Oroszország jelenlegi helyzete szerfölött emlékeztet a 100 évvel ezelőtti viszonyokra.

A reakció támadása, visszatérés az archaizmusba, az erkölcsi értékek megszigorítása, az ellenfelek démonizálása. A mai Oroszországban is ezt látjuk, de szerencsére csak alacsony és gyengített fokozaton. Láthatunk egyfajta hurrá-patriotizmust, amely nagyon hasonló arra a hurrá-patriotizmusra, mely Oroszországot kerítette hatalmába az első világháború előtt, és azt hiszem, a második forradalom sem várat sokáig magára.”

Akunyin szerint a jelenlegi hatalmi rendszer nem sokáig marad fenn Oroszországban, és elkerülhetetlen a demokratikus fordulat. „Az autokrata rezsim archaikus és alacsony hatásfokú. Ez a rezsim egyszerűen nem képes sokáig irányítani egy ilyen nagy és bonyolult országot. Gazdaságilag és szervezetileg nem hatékony. A XXI. században képtelenség Oroszországot kézivezérléssel irányítani, melyet egyetlen ember hajt végre, társadalmi kontroll nélkül, fékek és ellensúlyok nélkül. Ez összeomlással, mindenekelőtt gazdasági összeomlással fog járni.”

 

 

 

(newsru.com)

Cimkék: Akunyin, Putyin, Oroszország, első világháború,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat