OROSZVILAG.HU


Ukrajna: a politikai erőtér változása

  |  2014-06-22 13:35:04  |  
Gyóni Gábor

Ukrajna: a politikai erőtér változása

A régi pártok visszaszorulnak, az újak Porosenkónak is gondot okozhatnak

 Ukrajna: a politikai erőtér változása

Ukrajnában az elmúlt hónapokban kardinálisan megváltozott a politikai erőtér. A folyamatnak azonban még most is csak a kezdetén tartunk – írja a Nyezaviszimaja Gazetában Szergej Zsilcov, a politikatudományok doktora.

Ukrajnában jelenleg minden politikai erő támogatja az előrehozott törvényhozási választásokat. Kérdés csak abban van, lecsökkentsék-e 3 %-ra a parlamenti küszöböt. Az új választások azonban várhatóan a „régi” politikai erők visszaszorulását és a nacionalisták előretörését fogják eredményezni.

Az elmúlt hónapok változásainak vesztese (lesz) a korábbi kormányzó párt, a Régiók Pártja, és a volt legnagyobb ellenzéki erő, a Haza párt.

A Haza párt a fordulat után formálisan megőrizte hatalmi pozícióit. Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök és Alekszandr Turcsinov házelnök Timosenko közeli támogatói. Azonban hatalmi pozícióban Jacenyuk és Turcsinov számára már nem Timosenko a legfőbb orientációs pont. Timosenko meggyengülését mutatja, hogy az elnökválasztási kampányban egykori harcostársai közül sokan Porosenko oldalán tűntek fel. Timosenko pozícióvesztése a Haza párt jövőjét is kérdésessé teszi.

A Régiók Pártja teljes inkompetenciáról tett tanúbizonyságot a 2013-as válság idején. A pártban erős pozíciókra tettek szert az eszmék iránt érzéketlen üzleti világ képviselői, ideológiailag kiüresedett, így a Régiók Pártja egyszerűen pénzcsappá vált. Az eszmei kiüresedés következtében a februári államcsíny idején a párt ellenállás nélkül adta át a hatalmat a nacionalista erőknek.

A Régiók Pártjának bomlása legfelsőbb szinteken az üzleti érdekeltségek mentén megy végbe. A párt lényegében darabjaira hullott bázisában, Kelet-Ukrajnában, ami a szavazatok számában is jelentkezni fog majd.

De jelentős változások zajlanak Nyugat-Ukrajnában is. Az ukrán nacionalista retorika eddig a Szabadság párt monopóliuma volt, most viszont a Jobboldali Szektor és Oleg Ljasko Radikális Pártja is megjeleníti ezeket a szólamokat. Mindez a Szabadság párt megrendüléséhez vezetett bázisában, Nyugat-Ukrajnában.

Az ÜTÉS párt vezetője, Vitalij Klicsko Kijev polgármestere lett, „visszavonult” a fővárosba. Kérdés, hogy ez hogyan hat pártjára országos viszonylatban?

A régi ellenzéket is megviselte tehát a hatalomváltás. Ennek következtében eddig másod- és harmadrangú politikusok kerülnek előtérbe. Az egyik ilyen személy Oleg Ljasko, aki harcias nacionalista és populista szólamai révén vált ismertté. A korábban alig ismert Ljasko úgy ért el jó eredményt (8,32 %, harmadik hely, másfélmillió szavazat) az elnökválasztásokon, hogy nem állt mögötte szilárd szervezeti háttér.

A leendő parlamenti választások tehát a Régiók Pártja és a kommunisták háttérbe szorulását, és a nacionalisták előretörését fogják eredményezni.

A leendő nacionalista parlament viszont nem feltétlen lesz kellemes partner Porosenko elnök számára. Porosenko konszolidációt és stabilizációt szeretne, az új törvényhozásban várhatóan jelentős súlyra szert tevő ukrán nacionalisták viszont további radikalizálódás felé vihetik az ukrán politikai erőteret.

 

 

 

(Szergej Zsilcov: V Ukrainye menjajetszja polityicseszkij landsaft, Nyezaviszimaja Gazeta, 2014. 06. 16.) 

 

Cimkék: Szergej Zsilcov, Nyezaviszimaja Gazeta, Ukrajna, Haza, Timosenko, Régiók Pártja, Oleg Ljasko, Porosenko, Ukrajna, pártok
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat