OROSZVILAG.HU


Berlintől Donyeckig

  |  2014-11-09 17:01:04  |  
Oroszvilag.hu

Berlintől Donyeckig

Elveszett álmok

 Berlintől Donyeckig

Huszonöt éve omlott le a hidegháború legfőbb szimbóluma, a berlini fal – írja Fjodor Lukjanov.

1989-ben sokak számára úgy tűnt, a történelem véget ért. Ma már ezt senki nem gondolja így. A berlini fal mindenképpen ledőlt volna előbb vagy utóbb, hiszen nemcsak a hidegháború, hanem az abszurditás megtestesítője volt.

A változások azonban nem következhettek volna be Mihail Gorbacsov politikája nélkül. A németekhez még éppen a szovjet vezetés volt a legmegértőbb, míg Londonban, Párizsban, Varsóban aggodalommal figyelték a német újraegyesülést. 1989 őszén a Nyugat inkább gondolt a geopolitikára, a Szovjetunió az emberi jogokra.

Európa azonban messze van attól az állapottól, amit 1989-ben elképzelt magának. A választóvonalak nem szűntek meg, csak keletebbre tolódtak.

A mai Európa politikai abszurditásának szimbóluma Donyeck. A nemrég még virágzó kelet-európai nagyváros egy értelmetlen szembenállás áldozata, melyben a feleket legkevésbé az ott élő emberek sorsa érdekli. Mindez megcsúfolása a 25 évvel ezelőtti jelszavaknak, hogy az emberi sorsok és jogok többet érnek a geopolitikai érdekeknél.

A politikai választóvonalak mellett van még egy, ami talán még ennél is fontosabb, az eltérő viszony a múlthoz. Akármennyire is sokat szenvedett Közép-Európa az elmúlt 25 év változásaitól, a múlt nem jelent számára alternatívát a jövőre nézve.

A volt Szovjetunió területén más a helyzet. Sokan aranykorként, igazodási pontként tekintenek a szovjet korszakra. Ukrajnában az európai identitáshoz való csatlakozás vágya csap össze a megszokott szovjet múlthoz való ragaszkodással.

Oroszország nemcsak nosztalgiázik a múlt iránt, de igyekszik azt fel is támasztani. Nem a Szovjetunió feltámasztásáról van szó, hanem az 1991 óta megtett út újraértékeléséről. Oroszország most ismét a „szovjet partok” mellett köt ki. Az 1991-ben megszülető új Oroszország anti-Szovjetunióként jött a világra, a mai Oroszország inkább a Szovjetunió egyenes folytatásaként határozza meg önmagát.

 

 

 

(Fjodor Lukjanov: Szimvolom proslogo is nasztojasego, gazeta.ru, 2014. 11. 09.)

Cimkék: Berlini fal, Európa, Berlin, Donyeck, Szovjetunió,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat