OROSZVILAG.HU


Oroszország veresége Ukrajnában 

  |  2014-11-19 13:21:37  |  
Gyóni Gábor

Oroszország veresége Ukrajnában 

Megtört civilizációs tengely

 Oroszország veresége Ukrajnában 

Szergej Cipljajev, a Köztársaság Alapítvány vezetője, az orosz elnök szentpétervári megbízottja szerint Oroszország csak Ukrajnával együtt tud Kelet-Európában egy jelentős civilizációs központtá válni. A közelmúltban két próbálkozás is született az ukrán-orosz szövetség létrehozására, de mind a kettő kudarcot vallott.

Nem sokkal a puccskísérlet után, 1991 szeptemberében kellett volna összeülnie a Szovjetunió Legfelső Tanácsának. Több mint egy hónapig várták az ukrán delegációt, ami azonban nem érkezett meg. A Legfelső Tanács Ukrajna nélkül a Szovjetunió végét jelentette. A baltiak már kiszálltak, Grúzia is elúszott, ezek elvesztése azonban nem jelentett kritikus helyzetet a Szovjetunió szempontjából.

Ukrajna azonban más. Ukrajna nélkül nem jöhetett létre új társulási megállapodás a szovjet köztársaságok között. Oroszország nem tudott új Szovjetuniót építeni a közép-ázsiai köztársaságokkal, demográfiai okok miatt ez hamarosan egy muszlim jellegű állammá vált volna és elkerülhetetlenül szétesett volna.

Az új szövetségi megállapodás aláírására 1991. augusztus 20-án került volna sor. A 15 köztársaság közül 9 mutatkozott késznek aláírni a megállapodást (a baltiak, Grúzia, Örményország, Moldova elzárkózott). Ekkor azonban színre léptek a puccsisták, akik azt hitték, tankokkal megijeszthetik a lakosságot. A puccs végzetes következményekkel járt, még az addig hű köztársaságok is szembefordultak Moszkvával.

Ukrajna augusztus 24-én nyilvánította ki függetlenségét. Szeptemberre csak Belarusz, Oroszország, Kazahsztán maradt a Szovjetunióban. A puccs tehát végleg tönkretette a Szovjetuniót, a függetlenségi népszavazáson Ukrajna az önállóság mellett szavazott. A belovezsi egyezmény a Szovjetunió megszűnéséről csak konstatálta a kialakult tényt. Közben a szovjet blokk is szétesett, a szocialista kísérlet kudarcot vallott.

A Szovjetunió széthullása után Oroszországnak megvolt az esélye, hogy tiszta lapról kezdje újjá az orosz-ukrán kapcsolatokat, stratégiai szövetséges alakítson ki Belarusszal, Ukrajnával, esetleg Kazahsztánnal. Moszkvának tiszteletben kellett volna tartania partnerei függetlenségét, szuverenitását, születő államiságát, eközben fejlesztenie kellett volna a humán kapcsolatokat, be kellett volna fektetnie ezekbe a köztársaságokba.

Ehhez képest az orosz elit a kellő érzékenység nélkül bánt Ukrajnával, vazallust, és nem partnert akart látni Ukrajnában. A zsarolás és kivásárlás nem éppen a legjobb integrációs eszközök.

És megtörtént a katasztrófa.” Vér folyt, mindkét oldal megteremtette a maga ellenséges mitológiáját. A Novorosszija-projekt teljes kudarcot vallott, egy háború Ukrajnával Oroszországot is destabilizálhatja. A mai világban nem fegyverrel és háborúval építenek szövetséget, hanem az emberek lelkének és szívének megnyerésével.

A Krím és Novorosszija megszerzése, ezzel együtt Ukrajna elvesztése nem győzelem, hanem Oroszország óriási geostratégiai veresége.” A sors iróniája, hogy éppen az az ember, aki a Szovjetunió szétesését a 20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának nevezte, „karddal és gázzal” vágja szét a volt szovjet köztársaságok közötti kapcsolatokat.

Most úgy tűnik, Ukrajna örökre elveszett. A francia-német együttműködés azonban talán reményt adhat a jövőre vonatkozóan.

Eljön az igazság pillanata civilizációnk számára.” Oroszországnak a következő lépéseket kellene megtennie:

- Tisztességgel el kell búcsúzni azoktól a katonáktól, „akiket az ország elküldött.”

- Mindent meg kell tenni az ukrajnai menekültek érdekében.

- Nemzetközi együttműködéssel kell békét teremteni Délkelet-Ukrajnában.

- Oroszországnak hozzá kell járulnia Délkelet-Ukrajna újjáépítéséhez.

- Helyre kell állítani a humán kapcsolatokat az ukránokkal.

 

 

 

(Szergej Cipljajev: Szlomannaja osz civilizacii. Nyeudacsnije popitki szojuza Rossziji i Ukraini, Vedomosztyi, 2014. 11. 19.)

 

 

 

Cimkék: Ukrajna, Grúzia, Oroszország, Szovjetunió, puccs, Novorosszija, Délkelet-Ukrajna,
Országok: Ukrajna Moldova Grúzia Örményország Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat