OROSZVILAG.HU


Krugman: gyenge Putyin Oroszországa

  |  2014-12-29 13:15:16  |  
Oroszvilag.hu

Krugman: gyenge Putyin Oroszországa

"Venezeula atombombával" 

 Krugman: gyenge Putyin Oroszországa

Paul Krugman Nobel-díjas közgazdász meglepetését fejezte ki blogjában, amiért az orosz gazdaság ilyen könnyedén „letért az útjáról”. Világos, hogy az ok az olaj árának esése, azonban a rubel nagyobbat zuhant, mint az olaj ára. A Brent olaj ára 40 %-kal lett olcsóbb, a rubel viszont ennél is többet vesztett értékéből.

Úgy tűnik, az ok abban van, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök éppen akkor lépett konfrontációba a Nyugattal Ukrajna miatt, amikor csökkenni kezdett Oroszország legfőbb exporttermékének, az olajnak az ára.

Az exportáru árának csökkenése értelemszerűen vonja maga után a nemzeti valuta értékvesztését, ami problémákat okoz az adósságtörlesztésben, meggyengíti a gazdaságot, aláássa a bizalmat.

A Központi Bank erőfeszítéseket tehet a nemzeti valuta esésének megakadályozására, ám ezzel csak a recessziót erősíti, mint történt ez Chilében az 1990-es évek végén.

A mostani olajválság arra is rávilágított, hogy az OPEC nem képes szabályozni az olaj árát. Utoljára hasonló olajárösszeomlás az 1980-as években fordult elő.

Az világos, hogy Oroszország, „Venezuela atombombával” mennyire kiszolgáltatott. Még jelentős valutatartalékai sem menthetik meg a problémáktól.

 

 

 

(Paul Krugman: Putin’s Bubble bursts, nytimes.com, 2014. 12. 18.) 

Cimkék: Olaj, Oroszország, Venezeula, atombomba
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat