OROSZVILAG.HU


Egy amerikai szerkesztő az ukrán szélsőjobbról

  |  2015-01-30 19:27:31  |  
Oroszvilag.hu

Egy amerikai szerkesztő az ukrán szélsőjobbról

Már a hatalomban vannak?

 Egy amerikai szerkesztő az ukrán szélsőjobbról

Az amerikai National Interest szerkesztője, James Carden szerint az amerikai neokonzervatív körök az ukrajnai válság kezdetétől fogva a lehető legkedvezőbb színekben próbálják lefesteni a februárban hatalomra került ukrán vezetést. 2014 májusában Kijevben egy konferenciára került sor vezető nyugati értelmiségiek részvételével az Ukraine: Thinking Together elnevezéssel. Az egyik résztvevő, Leon Wieseltier irodalomtudós azt mondta, a konferencia összehívásának egyik oka az volt, hogy a mai nyugati értelmiség így kíván vezekelni Ukrajna előtt azért, mert nem vehetett részt eléggé a sztálinizmus elleni harcban.

Timothy Synder történész arról beszélt, hogy Ukrajna és Európa mostantól fogva egy, az ukrán és az európai történelem közös mederben halad.

Azonban a közelmúlt történései egyfajta „új autoritarizmus” megjelenéséről tanúskodnak Ukrajnában. Még a washingtoni establishment egy része is megingott Ukrajna kapcsán. Az ukrán hadsereg vezetése még szeptemberben arról nyilatkozott, hogy egy olyan szervezetet hoznak létre, mely megtisztítja a fegyveres testületeket az „orosz ötödik hadoszloptól”, ráadásul Geletej miniszter szerint ez a szervezet a hírhedt sztálini SZMERS („Halál a kémekre!”) mintájára fog működni, és az lesz a célja, hogy „leleplezze és likvidálja az ellenséges ügynököket.”

Októberben Petro Porosenko ukrán elnök október 14-át a Haza védőinek napjává nyilvánította. Október 14. az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) alapításának dátuma. Az UPA együttműködött a nácikkal, és csak 1943. július 11-12-én mintegy tízezer lengyelt mészárolt le. Halik Kochanski történész szerint az UPA maga volt a barbárság. Az UPA tagjai nemcsak megölték, de sokszor meg is kínozták áldozataikat. Ehhez képest Porosenko elnök az UPA-t Ukrajna patrióta hőseinek minősítette.

Január 1-jén több ezer ukrán fáklyás menettel ünnepelte Sztyepan Bandera születésének 106. évfordulóját, azt kiabálva, „Ukrajna az ukránoké!”.

Január 7-én Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a náci Németországot és Ukrajnát is a Szovjetunió áldozatának nevezte.

Még december 30-án Adrian Karatnicky, a Freedom House volt elnöke a Washington Postban megjelent cikkében figyelmeztetett, milyen veszélyt jelentenek az olyan radikális nacionalisták, mint az Azov, Dnyepr-1 ukrán fegyveres alakulatok harcosai. Ezek az emberek már a hatalom sáncaiba is benyomulnak: Kijev megye rendőrfőnökévé például egy nyílt nácit neveztek ki.

Vajon meddig mehetnek el ezek az emberek?

 

 

 

(James Carden: Ukraine Exposed: Kiev’s Authoritarianism, nationalinterst.org, 2015. 01. 30.)

Cimkék: Ukrajna
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat