OROSZVILAG.HU


Rzeczpospolita: Putyin most győzelemre áll

  |  2015-02-09 19:27:27  |  
Oroszvilag.hu

Rzeczpospolita: Putyin most győzelemre áll

Merkel és Hollande látogatása fordulópont? 

 Rzeczpospolita: Putyin most győzelemre áll

Jedrzej Bielecki a lengyel Rzeczpospolitában megjelent cikke szerint Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár múlt heti moszkvai útja Vlagyimir Putyin orosz elnök győzelmét jelenti.

Putyin öt ok miatt is győztesnek mondhatja magát múlt péntek óta.

Először is, szimbolikus értelemben. Putyinnak sikerült elérnie, hogy a német kancellár először Moszkvába, majd Minszkbe látogasson, s ezzel legitimizálja Lukasenkót is.

Másodszor, stratégiai értelemben. A Kremlnek sikerült megosztania a Nyugatot. Az ukrajnai rendezésből kimarad Lengyelország, Nagy-Britannia, az USA.

Harmadszor, gazdaságilag, mert a szankciók fenntartása is kérdéses.

Negyedszer, taktikai értelemben is nyert Putyin, mert időt szerzett. Az ukrajnai belső helyzet egyre drámaibbá válik, érik egy felkelés a jelenlegi kijevi vezetés ellen, és a Kreml csak erre vár.

És morálisan is győzött. Egy évvel a Majdan után Hollande nyíltan kijelenti, hogy Ukrajnának nincs helye a NATO-ban; Nicolas Sarkozy szerint az EU-ban sincs helye Kijevnek. A francia béketerv szerint 50-70 kilométeres demilitarizált zónát hoznak létre Kelet-Ukrajnában, azaz Kijev újabb területek felett vesztené el a kontrollt. 

 

 

 

(Putin zwycieza na wszystkich frontach, rp.pl) 

 

Cimkék: Putyin, Kreml, Hollande, Rzeczpospolita, Merkel
Országok: Belarusz Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat