OROSZVILAG.HU


A Kreml ejtette a Novorosszija-projektet? 

  |  2015-06-11 13:05:19  |  
Oroszvilag.hu

A Kreml ejtette a Novorosszija-projektet? 

A foci VB fontosabb 

 A Kreml ejtette a Novorosszija-projektet? 

Az Echo Moszkvi rádióban június 10-én Sztanyiszlav Belkovszkij és Makszim Sevcsenko politológusok fejtették ki gondolataikat az ukrajnai válság, és ennek fényében Oroszország helyzetének alakulásáról.

Az „orosz világ” és a Novorosszija-projekt kapcsán Belkovszkij elmondta, ez önmagában nem fontos Putyinnak, az orosz elnök célja a Nyugat elismerésének megszerzése. „Novorossziját” először 2014 szeptemberében említette az orosz Külügyminisztérium, de Oleg Carjov, „Novorosszija” parlamentjének elnöke a minap kijelentette, hogy a projekt megvalósítását legalábbis elhalasztották. Belkovszkij szerint – az orosz elnök feleségének 2002-ben megjelent emlékirataira hivatkozva - Putyin úgy véli, erővel lehet meghódítani a szeretetet, a Nyugat csodálatát, ám a várt siker egyelőre elmarad.

Sevcsenko szerint a kelet-ukrajnai felkelés a helyi lakosság érzelmeit és akaratát tükrözte a kijevi „liberális-fasiszta junta” ellen, ezt Oroszország támogatta, ám később Moszkva maga is megijedt a „népi felkeléstől”, ezért támogatását redukálta.

Az egyház szerepét illetően Belkovszkij elmondta, hogy Kirill pátriárka személye az Orosz Pravoszláv egyház társadalmi hitelvesztését szimbolizálja. Az 1980-as években, vagy az 1990-es években még úgy tűnt, hogy az Orosz Pravoszláv Egyház a társadalom számára morális tekintély lehet, a mostani egyházi vezetők azonban egy állami hivatalt csináltak az egyházból. Belkovszkij szerint az Orosz Pravoszláv Egyház teljesen diszkreditálta a pravoszláviát és a Szentírást.

A politológus elmondta, hogy az orosz politikai mezőben is válságtünetek mutatkoznak. Az ellenzéki pártvezetők Putyint próbálják utánozni, „sehova nem mennek”, de utánuk csak űr marad. A 71 éves kommunista pártvezető, Gennagyij Zjuganov leválthatatlan, utána a kommunista párt összeomlik. Ugyanez vonatkozik a szintén 70 felé közelítő Vlagyimir Zsirinovszkijra és a Liberális-Demokrata Pártra. 

Moszkva lemond a Novorosszija-projektről, mert nem akarja elveszíteni a 2018-as labdarúgó VB rendezési jogát, ami sokkal fontosabb Putyinnak. Belkovszkij szerint az orosz elnök kudarcot vallott Ukrajnában, aminek az lesz a következménye, hogy fokozza a repressziót Oroszországban.

 

Cimkék: Belkovszkij, Sevcsenko, „orosz világ”, Novorosszija, Putyin,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat