OROSZVILAG.HU


A moldovai válság okai

  |  2015-11-02 14:47:11  |  
Oroszvilag.hu

A moldovai válság okai

Gyenge állam, nagy korrupció, egy oligarcha túsza a köztársaság

 A moldovai válság okai

Október 29-én Moldova parlamentje az országban kezdődött tiltakozássorozat hatására leváltotta a köztársaság miniszterelnökét, Valeriu Streleţet – a Liberális-Demokrata Párt politikusát. A kormányfő leváltását nemcsak az ellenzékiek, hanem a kormánypárti liberális és demokrata képviselők is megszavazták.

Zurab Todua moldovai politológus, volt parlamenti képviselő szerint a jelenlegi moldovai válság valójában oligarchák harca. Az egyik oldalon Vladimir Plahotniuc oligarcha, a Demokrata Párt tényleges irányítója; a másik oldalon Vladimir Filat volt miniszterelnök (Liberális-Demokrata Párt) áll. A konfliktus a hatalomért, az erőforrások, pénzügyi csapok elosztásáért zajlik, már 2009, azóta hogy a három nyugatbarát párt átvette a kommunistáktól Moldova irányítását. A Liberális Párt, a Liberális-Demokrata Párt és a Demokrata Párt együttműködése már párszor zátonyra futott (de a nyugati kurátorok és tanácsadók közbenjárása megmentette), hat év alatt Moldovában öt miniszterelnök váltotta egymást, az ország permanens krízishelyzetben van.

A Nyugat igyekezett támogatni a nyugatbarát moldovai kormányt. 2010-ben Moldova 5 milliárd euró hitelhez és támogatáshoz jutott. 2014-ben Kisinyov aláírta az EU-val a társulási megállapodást, és a moldovai állampolgárok – egyedüliként a FÁK országok közül – vízummentes utazási lehetőséget kaptak az EU-ba.

Az állandó politikai válsághelyzetben azonban a hatalom tekintélye súlyosan megzuhant. A nyugatbarát kormánykoalíció csak választási csalásokkal tudta megőrizni hatalmát 2014 őszén. A választási csalások tényét elismerte Ştefan Uritu, a Választási Bizottság volt alelnöke.

Október 15-én Vladimir Filatot egyenesen a parlament épületében tartóztatták le. A volt kormányfőt 1 milliárd euró ellopásával gyanúsítják. A média egy része propagandakampányba kezdett Filat ellen. Ezzel a Demokrata Párt (Plahotniuc) átlépett egy küszöböt, hiszen korábban a moldovai politikai életre, minden keserve és szánalmassága ellenére is, nem volt jellemző a repressziók alkalmazása.

A jelenlegi helyzet Moldovában: a politika tekintélye rendkívül mélyre süllyedt, az embereknek nyíltan a szemébe vágták az általános korrupció tényét, és azt, hogy az államot oligarchacsoportok szállták meg. Egyetlen ember (Plahotniuc), aki formálisan semmilyen pozíciót nem tölt be, bábjátékosként mozgatja az egész moldovai politikai életet. Plahotniucnak természetesen nem érdeke, hogy stabilizálódjon a moldovai politika, hogy erős kormányfő legyen, ezért az eddigi gyakorlatnak megfelelően gyakran fogja cserélgetni majd a miniszterelnököket és más politikusokat, vagyis a permanens politikai válság folytatódása várható. 

A Nyugat a jelenlegi kormánykoalíciót támogatja, attól tartva, hogy Igor Dodon oroszbarát szocialistái kerülhetnek hatalomra. És a jelenlegi közvéleménykutatások szerint ha most lennének választások Moldovában, az oroszbarát erők győzelme elkerülhetetlen lenne.

 

 

 

(Zurab Todua, Moldavija prodolzsajet osztavatyszja zahvacsennoj reszpublikoj, Nyezaviszimaja Gazeta, 2015. 11. 02.) 

Cimkék: Moldova, Vladimir Filat, Liberális-Demokrata Párt, Demokrata Párt, Plahotniuc, Nyugat, Zurab Todua, moldovai válság
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat