OROSZVILAG.HU


Karaganov: el Európától!

  |  2018-06-07 19:41:43  |  
Oroszvilag.hu

Karaganov: el Európától!

Európa többé nem irányadó mérce Oroszország számára

 Karaganov: el Európától!

 

A tekintélyes és befolyásos elemző, Szergej Karaganov szerint véget ért Oroszország keleti fordulatának első szakasza. Az orosz Távol-Kelet kétszer olyan gyorsan növekszik, mint az orosz átlag. Problémát jelent viszont, hogy a Távol-Keletről folytatódik a népesség elvándorlása, és Oroszország ázsiai perspektívájának fontosságát jobban meg kell értetni a lakossággal.

Oroszország már mindent megkapott Európától, amit akart, és nem kíván tőle többe semmit, a szuverenitását pedig nem adja. Oroszország technológiákat szerzett, megtanulta az európaiaktól a komfortos életvitelt, ami olyannyira hiányzott a Szovjetunióban. Ma Oroszországban a politikai korrektség nem korlátozza a szabadságot, ellentétben Európával.

A 17. században még Európa volt a fejlett technológiák forrása, ma már inkább Ázsia. Oroszország elérte az Európához való közeledés maximumát, és Európa többé nem lehet tanítómestere Oroszországnak. Az oroszországi lakosság számára idegenek a mai európai, vagy inkább már poszteurópai értékek.

2014-ben, meglehet, nemcsak a Nyugat keleti terjeszkedése állt meg, hanem Oroszország történetének I. Pétertől kezdődő szakasza is. Európa továbbra is Oroszország szomszédja, jó lesz vele barátkozni, fontos piac, de már nem iránytű Oroszország számára.

 

Cimkék: Oroszország, Európa, Szovjetunió, Nyugat, Karaganov,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat