OROSZVILAG.HU


Vébé reflexiók

  |  2018-07-11 12:56:22  |  
Oroszvilag.hu

Vébé reflexiók

Sztereotípiák és korlátoltság

Vébé reflexiók

 

Az orosz újságírólegenda, Vlagyimir Pozner a futball vébé kapcsán fogalmazta meg véleményét.

A torna előtt a nyugati sajtó negatív hangnemű volt, Nagy-Britanniában egészen odáig mentek, hogy azt javasolták az angol szurkolóknak, ne utazzanak Oroszországba, mert orosz banditák fognak vadászni az angolokra. Ez be is jött, Angliából valóban viszonylag kevés szurkoló érkezett.

Voltak, akik azt feltételezték, a vébé unalmas és rossz lesz, ez a hangulat viszont gyorsan megváltozott.

Mintegy 3,5 millió szurkoló érkezett Oroszországba. Ezek az emberek többnyire az ország jó oldalát látták. Egyes, Oroszországba érkező külföldiek tényleg azt hitték, hogy a boltok üresek, semmit nem lehet kapni. „Nemrég interjút adtam a BBC-nek, azt kérdezték tőlem: ez Putyin sikere? Azt mondtam: természetesen igen, és ezt a sikert önök alapozták meg. Ha nem keltettek volna ennyire negatív hangulatot, nem lett volna ilyen siker sem. Önök azt a hangulatot keltették, hogy itt minden szörnyű, s amikor sokan idejöttek és látták, hogy nem szörnyű, a viszonyuk sokkal pozitívabbá vált, mintha csak egyszerűen idejöttek volna egy normális országba.”

Magában Oroszországban is a lakosság egy része úgy gondolja, a világbajnokság teljesen felesleges, és csak a gondok eltakarására szolgál. Azokról van szó, akik a jelenlegi „rezsim” politikai ellenfelei, a liberális értelmiségiekről, akik szerint a priori semmi nem lehet jó. „Amíg ez a hatalom van, semmi nem lehet jó. Valójában ez egy nagyon furcsa nézőpont, olyan érzésünk lehet, hogy ezek az emberek nem tudnak felülemelkedni politikai érzéseiken, és képtelenek józanul ítélni.” Pedig eddig a világbajnokság sikeres, semmi rossz nem történt, bár az kétségtelen, hogy vannak emberek, akik arról ábrándoznak, hogy csak valami baj legyen.

Cimkék: Oroszország, vébé
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat