OROSZVILAG.HU


Mit jelent Zelenszkij győzelme?

Címlap » Sajtószemle
  |  2019-04-23 19:20:57  |  
Oroszvilag.hu

Mit jelent Zelenszkij győzelme?

Újdonságok és törvényszerűségek az ukrán politikában

Mit jelent Zelenszkij győzelme?

 

Sokan a színészből amerikai elnökké lett Ronald Reaganhez hasonlítják az ukrán elnökválasztások nyertesét, Vlagyimir Zelenszkijt, de a párhuzam nem pontos, hiszen Zelenszkij minden átmenet nélkül, közvetlenül nagyot ugorva lett államfő – írja Fjodor Lukjanov.

Az outsider Zelenszkij kiütésszerű győzelme az ukrán politikai osztály teljes fiaskójáról árulkodik. Az ukrán polgárok többsége elutasította az eddigi kurzust. Az elmúlt öt évben hatalmas erők működtek, hogy megdolgozzák az ukrán társadalmat annak érdekében, hogy szakítva Oroszországgal rövid idő alatt létrehozzák az ukrán nemzetállamot. A választás megmutatta, az ukrán társadalom nem egyenlő a lembergi-kijevi elittel.

Ukrajnában immáron harmadik évtizede az Oroszországtól távolodni akaró, illetve a kapcsolatokat normalizálni kívánó vezetők váltják egymást. Az első, harmadik, ötödik elnök (Kravcsuk, Juscsenko, Porosenko) az Oroszországtól való távolodáson dolgoztak, a második, negyedik, hatodik államfő (Kucsma, Janukovics, Zelenszkij) azt hirdették, normalizálni kell a kapcsolatokat Moszkvával.

Figyelemre méltó, hogy az első csoportba tartozó elnökök népszerűsége nem tartott sokáig, Juscsenko 2010-ben összeomlásszerű vereséget szenvedett. Akik viszont Moszkvával igyekeztek jó kapcsolatokra lépni, a nyugatbarát erők heves ellenállásába ütköztek, irányításuk az erőszak határán (Kucsma), vagy a határon túl végződött (Janukovics). Érdekes módon a legnagyobb botrányok (pl. a Gongadze-ügy) mindig a nyugati pártnak jöttek jól.

Meglehet, az Ukrajnán végigvonuló Nyugat – Oroszország szembenállás véget ér. A Nyugat aligha akar több terhet magára venni Ukrajnában. Oroszország az elmúlt öt évben igyekezett megszüntetni Ukrajnától való függőségét, a hadiiparban, transzportban. Még a 2004-es narancsos forradalom után sem történtek hasonló lépések, abban a reménykedve, hogy visszatér a „normális” kerékvágásba minden. Most ilyen nem lesz, az Ukrajna és Oroszország közti stratégiai együttműködés végleg véget ért. Ez nem zárja ki a kereskedelmi együttműködést, de csak akkor, ha ez előnyös, és könnyen kiváltható.

A 2014-es Novorosszija-projekt a múlté. Erőszakos forszírozása nem járt sikerrel. Ez a projekt akkor léphet ismét életbe, ha az ukrán államiság megint összeomlik, vagy ha olyan erők avatkoznak be kívülről, amelyeket Moszkva ellenségesnek tart.

Másfelől Ukrajna orosz kulturális közege nagy életképességet mutatott, annak árnyékában is, hogy megpróbálták korlátozni. Az orosz-ukrán konfliktus ötödik évében egy oroszajkú jelölt nyeri a választásokat. Az oroszellenes elnök pedig azt volt kénytelen bizonygatni a választási kampányban, hogy tökéletesen tud oroszul. Az ukránok többsége elutasította az orosz világot, de az antiorosz világot is.

 

Cimkék: Zelenszkij, Oroszország, Juscsenko, Moszkva, Kucsma, Janukovics, Nyugat, Ukrajna,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat