OROSZVILAG.HU


Zelenszkij - óriási kihívás a Kremlnek

Címlap » Sajtószemle
  |  2019-05-22 13:08:25  |  
Oroszvilag.hu

Zelenszkij - óriási kihívás a Kremlnek

Az új ukrán elnök vonzereje "veszélyesen" nagy Oroszországban is

Zelenszkij - óriási kihívás a Kremlnek

 

Ukrajna új elnöke, Vlagyimir Zelenszkij fantasztikus beszédet mondott elnöki beiktatásán. A beszéd nemcsak Ukrajnát, de Oroszországot is megmozgatta, kommentárok özöne hasonlítja össze Zelenszkijt Putyinnal – előbbi javára.

Május 20-án Viktor Mironyenko, az Oroszországi Tudományos Akadémia Ukrajna-kutatásokkal foglalkozó oszályának vezetője adott interjút az Echo Moszkvi rádiónak az Oroszországot is érzékenyen érintő Zelenszkij-jelenségről.

Mironyenko szerint az ukrán politikai élet az önszabályozás, önreflexió képességét mutatja, szemben a mozdulatlan, lefagyasztott oroszországi politikával. Zelenszkijt sokan lebecsülték korábban. Beiktatási beszédében erős üzenetet küldött Brüsszelnek, Moszkvának, és a régi ukrán politikai elitnek is.

Az ukrán elitnek ki kell mozdulnia a jól megszokott, posztszovjet korrupciós modellből, és valamire másra kell átállnia. Brüsszel könnyebb helyzetben van, mert május 26-án választások lesznek, de ezek eredményeképpen, meglehet, Ukrajna helyzete is átértékelődik majd. Moszkvát is kényszerhelyzetbe hozta Zelenszkij, de Oroszország láthatólag nem tudja, hogyan reagáljon az újonnan előállt helyzetre.

Zelenszkij a beszédében kétszer is áttért orosz nyelvre, arra hívta fel a figyelmet, hogy egyesíteni kell Ukrajnát, míg Porosenko politikája inkább megosztotta az országot. Hangsúlyozta, Ukrajna polgárai egyenlőek, őt magát is ide értve.

Oroszország utoljára 1999-ben küldött magas delegációt az ukrán elnöki beiktatásra. Akkor azt Vlagyimir Putyin miniszterelnök vezette. Zelenszkij és Putyin két eltérő személyiség, nemcsak generációs, de mentális különbségek vannak a két politikus között, ami megnehezíti, hogy szót értsenek egymással.

Mironyenko szerint Oroszország Ukrajna-politikája teljes kudarc, vereségek sorozata. Mégis népszerű az az ember, aki ezeket a vereségeket hozta Oroszország számára. Oroszország eddigi Ukrajna-politikájában minden téren kudarcot vallott. Ennek legfőbb oka, hogy az orosz vezetés totálisan nem érti Ukrajnát.

A Krím ügye lehetetlenné teszi, hogy Ukrajna és Oroszország között normális viszony alakuljon ki, s ebben a kérdésben egyik vezetés sem engedhet.

 

 

 

Cimkék: Oroszország, Mironyenko, Zelenszkij, Brüsszel, Ukrajna, Moszkva, ukrán elnök
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat