OROSZVILAG.HU


Mindörökké Putyin

Címlap » Sajtószemle
  |  2020-01-18 19:14:19  |  
Oroszvilag.hu

Mindörökké Putyin

Lehetőségek Putyin hatalomban tartására 2024 után

Mindörökké Putyin

 

Julija Latinyina szerint a Vlagyimir Putyin által bejelentett alkotmányváltoztatás annak a deklarálását jelenti, hogy a jelenlegi orosz elnök 2024 után is hatalmon akar maradni, bárhogyan is hívják a tisztséget, amit elfoglal. Az, hogy ilyen korán, négy évvel a választások előtt jelentette be ezt a döntést, azt célozza, hogy berekesszen minden szóbeszédet az „utódkeresésről.”

Latinyina szerint a kilátásba helyezett referendum nem lesz valódi népszavazás, és a kérdések a hatalom számára megfelelő módon lesznek megfogalmazva. Hogy a Kremlnek van miért tartania egy esetleges népszavazásról, jelzi, hogy Putyin újévi üdvözlete a youtube-on háromszor annyi dislike-ot, mint kedvelést kapott.

A bejelentett a változtatások legfontosabb eleme az Államtanács nevű új hatalmi szerv létrehozása lesz. A következő négy opció lehetséges Putyin hatalomban tartására 2024 után.

Egy lehetséges, de kevésbé valószínű forgatókönyv szerint Putyin a Moszkva által kezdeményezett belorusz-orosz államszövetség élére állna (az Északi Áramlat-2 gázvezeték is valójában nem Ukrajna, hanem Belarusz ellen irányul). Lukasenko belorusz elnök viszont ellenáll az orosz törekvéseknek, ezért erősen kérdéses, hogy ez a változat megvalósul-e.

Egy második variáns lehet, hogy Oroszországot parlamentáris köztársasággá alakítják át, a következő elnököt megfosztják az államfői jogosítványok jelentős részétől, és Putyin áll a hatalmi párt élére. De ez is kevéssé valószínű, mert a hatalmi párt Egységes Oroszország népszerűtlen, amit Putyin is érzékel. Ráadásul egy pártelnöki pozíció nem feltétlenül felel meg az áhított cári titulusnak.

A harmadik variáns, hogy úgy módosítják az orosz alkotmányt, hogy kiveszik belőle a megkötést, hogy egy ember csak kétszer lehet egymás után elnök, ezzel biztosítva Putyin számára az életfogytiglanig tartó elnökséget.

A negyedik, talán a legvalószínűbb opció, hogy Putyin az újonnan létrehozott Államtanács élére áll, és e szervhez csoportosítják a hatalmi jogkörök jelentős részét. Az Államtanács vezetői tisztsége azzal az előnnyel is járhat, hogy nem feltételen választott pozícióról lenne szó, tehát Putyinnak nem kellene elszámolnia a választók előtt, és a számára kedves biztonságpolitikai ügyekkel foglalkozna, meghagyva az unalmasabb gazdasági kérdéseket a számonkérhető vezetőknek.

 

 

 

Cimkék: Latinyina, Putyin, 2024, Államtanács
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat