OROSZVILAG.HU


Orosz hullás a nemzetközi kupákban

  |  2010-09-01 15:54:46  |  
Zelei Dávid

Orosz hullás a nemzetközi kupákban

Nagy égések a kupákban, döntő tizenegyesek a bajnokságban, Pletikosa a Tottenhamben, Jarosik a Birminghamben

Lejárt a transzferek, valamint a Lokomotiv és a Szibir órája Európában, ráadásul a hétvégén fordulót is rendeztek, így megint annyi mondanivalónk akad, hogy az orosz futballt kedvelő ínyenc hascsikarást kaphat a hírhabzsolás után. 

Nem várt módon hullottak az orosz csapatok az európai kupákban – a kötelező győzelmek mellett váratlan kupabúcsúk is becsúsztak a nemzetközi porondon. Kedden a fő EL-zászlóvivő, a CSZKA igazolta, hiába egyre jobb a ciprusi futball (az elmúlt évek két BL-főtáblája legalábbis ezt mutatja), egyelőre még fényévekre van az orosztól. Az odavágó 4-0-ja után Szluckij mester dicséretesen csaknem teljes csapattal állította fel fiait, a ledolgozhatatlannak tűnő hátrány ellenére oroszlánként küzdő Anorthoszisz Famaguszta azonban így is megszerezte a vezetést zöld-foki gólzsákja, a Cercle Bruges elleni mesterhármasával csapatát egyedül továbblövő Cafu révén. A gól a moszkvaiaknak tett jót, a friss igazolás Doumbia ugyanis a játékidő letelte előtt öt perccel egyenlített, Mark González távolija pedig azt jelenti, a CSZKA az orosz csapatok közül egyedüliként még veretlen az európai ligákban.

Merthogy a hihetetlenül megizmosodó Zenit elvesztette a BL-playoffot a francia Auxerre ellenében. A szerény 1-0-s első meccs tekintetében nem ígérkezett simának a visszavágó, a csapat sztárja, Danny pedig figyelmeztetett: a franciák minden bizonnyal nekimennek a Zenitnek a gyors gól reményében, így a csapatnak higgadtnak kell maradnia. Ehhez képest Pedretti szögletét a fellopakodó jobb-bekk, Hengbart már a 9. percben a kapu bal felső sarkába fejelte, a második félidőben pedig megint egy sarokrúgás okozott gondot a péterváriaknak: ezúttal Adama (nem Adamo!) Coulibaly fejelte erőből Pedretti szögletét a kapu előterébe, a lengyel válogatott ékessége, Ireniusz Jelen pedig csodás mozdulattal, oldalt ollózva lőtt Malafejev kapujába. Mivel a hátralevőkben a kapust és a védő Hubocant egyaránt kiállították, a Zenitnek kevés esélye maradt a továbbjutásra  - hiába jött be Meira helyére a csatár Buharov, a legfőbb idei bajnokesélyes nem tudott belépni a BL főtábla kapuján. Az EL-ben az Anderlecht, az AEK és a Hajduk lesz a Zenit ellenfele – kötelező a továbbjutás.      

A Lokomotiv mestere, Jurij Szjomin a Lausanne elleni visszavágó előtt nem tartalékolt, s óva intette csapatát az elbizakodottságtól, kiemelve: hiába játszik ellenfelük a svájci másodosztályban, attól még komolyan veendő, nem véletlen, hogy a dán Randerst is búcsúztatta. (Aligha van egyébként még egy olyan második liga Európában, mely két nemzetközi kuparésztvevőt is delegál: a Challenge League-et vezető Lausanne mellett a középmezőnyben helyezkedő FC Vaduz Liechtenstein egyetlen képviselője volt az EL-ben.) Szjomin intelmei hamar elszálltak a szélbe, a brazil Silvio már a 17. percben vezetést szerzett a svájciaknak, amit Alijev csak a 83. percben egalizált – a Lausanne hozta kedvenc EL-eredményét (hatodik meccsükön negyedszer végeztek 1-1-re), jöhetett a hosszabbítás, majd ennek eredménytelensége után a 11-esek, melyek során ismételten beigazolódott, cserejátékossal büntetőt rúgatni isten ellen való vétek: Maicón ötödik rúgóként hibázott, így a svájciak kerültek a csoportkörbe – a már említett CSZKA, a Palermo és a Sparta Praha mellé.

Orosz hullás a nemzetközi kupákban

 A múlt héten páratlan bravúrt végrehajtó Szibir idegenben nem tudta megismételni hazai vitézkedését a PSV ellen, mely Eindhovenben a földbe döngölte Krjusenko mester gárdáját. Szoloszin ötször kaparta ki a hálóból a labdát, az 1+2-vel záró Berg mellett nagy örömünkre Dzsudzsák Balázs volt a főszereplő, aki az utolsó két találatot jegyezte.         

A BL-ben még pályára sem lépett Rubin és Szpartak nem panaszkodhat csoportjára: előbbi ugyan tavaly után idén is megkapta a Barcát (alighanem a tavalyi négy ponttal most is elégedettek lennének Bergyijevék ellenük…), a Panathinaikosz és a Köbenhavn ugyanakkor megelőzhetőnek tűnik; utóbbi pedig a Chelsea-vel, a Marseille-jel és a Zilinával küzd majd – gyaníthatóan a második helyért. Valerij Karpin nem hazudtolta meg birodalmi oroszságát, midőn kijelentette, semmit sem tud a szlovák csapatról – csak meg ne égjenek a selejtezők meglepetéscsapata ellen…

A bajnokságban egy nagyobb meglepetés született, az viszont rögtön az első meccsen – leállt Welliton gólmasinája a Szpartaknál, aminek következtében épp egyenesbe kerülő csapata behúzta a kéziféket. A moszkvaiak az otthonában mindig veszélyes Tyerekhez utaztak, miután hét közben belebonyolódtak egy kapuscserébe – a Premjer Liga egyik legmegbízhatóbb portását, a 33 esztendős ukrán Andrej Dikant megszerezték, a nem oly kiegyensúlyozott, viszont kétségtelenül tehetséges Szoszlan Dzsanajevet pedig elpasszolták. Miután a transzfer épp Groznij és Moszkva között zajlott, a mérkőzés különös pikantériával bírt – de sem Dzsanajev, sem Dikan nem játszott rajta, helyettük (volt és leendő) cseréik, Godzjur és Belenov védtek. Előbbi jobban, mert makulátlanul tartotta portáját – utóbbit ugyanakkor Aszildarov és Jucijev is mattolta. A Szpartak a transzferablak záródása előtt még elsózta két mellőzött válogatottját Nyugatra – a horvát kapus, Stipe Pletikosa a Tottenhamnél, a cseh védő, Martín Jiranek a Birminghamnél kötött ki. (2-0)

A Perm nyaka körül, ahogy korábban írtuk, a Szibir elleni vereséggel szorult a hurok, s azt sem lehet mondani, hogy az EL-helyre pályázó Rosztov ellen könnyű meccs várt volna rájuk 8200 reménykedő szurkolójuk előtt. Az Amkarba most tért vissza a 12. forduló óta sérülés miatt hiányzó bolgár agy, Pejev (csapata nélküle mindössze két gólra volt képes az elmúlt időszakban!), ráadásul mivel az ellenfél kezdőjében ott volt Csavdar Jankov, rögtön a „bolgár rangadón”. E kettős ünnepet igyekezett is emlékezetessé tenni az irányító, végül az ő 24. perces találata döntötte el a három pont sorsát. Gaál Miklós nem játszott. (1-0)

Nemrég még egymás előtt-mögött tömörült a Szaturn és a Krilija, a moszkvaiak nagy sorozata óta azonban csak utóbbi tűnik a kiesésben fenyegetettnek. Más kérdés, hogy a moszkvaiaknál a zsinórban négy győzelmet zsinórban három zakó követte, így helyzetük azért nem mondható a legjobbnak. A szamaraiak ugyanakkor legutóbb a 9. fordulóban nyertek, s hiába gyártják a döntetleneket, öt ponttal vannak leszakadva a még bennmaradó Permtől. Aggodalomra adott okot, hogy a Szaturn 12, a Krilija mindössze 11 gólt szerzett a szezon során – utóbbinál kevesebbel senki sem rendelkezik, így nem várhattunk gólgálát, még úgy sem, hogy a Szaturn keretében már feltűnt az a Kamil Kopúnek, aki az olaszok elleni góljával beírta magát a szlovák sporttörténelembe, s akit a moszkvaiak négy hónapra vettek kölcsön a Spartak Trnavától. Az erősen pakliban levő 0-0 esélye aztán a 80. percben tovaszállt, mikor Jevszejev betalált, négy perccel később azonban Taranov összehozta a szokásos egy pontot a Szamarának – kérdés, örül-e ennek bárki is igazán. (1-1)

Orosz hullás a nemzetközi kupákban

 

Hiába igazolt el Buharov és Szemak, így is találhatunk kazanyit Dick Advocaat Andorra és Szlovákia elleni keretében Alan Kaszajev (lásd fenn) személyében. Az általunk is többször dicsért 24 esztendős középpályás tavaly került horribilisnak látszó 5 millió euróért a másodvonalbeli Kubanytól a Kazanyhoz, idén állandósította helyét a kezdőben, s öt gólja mindegyike igen fontos volt. Most idegenben, a Nalcsik ellen talált be a 14. percben, azután azonban olyan potyát láthattuk Rizsikovtól, mely azóta a magyar sportmédiát is bejárta: Jovanovics bőven saját térfeléről céltalanul felívelt egy labdát, a megdöbbentően ütemtelenül (és tökéletesen feleslegesen) kifutó kapus fölött egy pattanás után átröppent a bőr, s a  közvetítő riporter legnagyobb mulatságára a hálóban kötött ki. A hátralevőkben már nem esett gól, így a csapatok megosztoztak a pontokon. A Rubinban még nem kapott szerepet az transzferidőszak utolsó hetében 9,5 millió euróért szerződtetett védő, a Genoából igazolt Salvatore Bochetti (a 23 esztendős, ötszörös olasz válogatott korábban az U21-es squadra azzurra alapembere volt), de a múlt héten már említett Carlos Eduardo sem. (1-1)

Két ingadozó teljesítményt nyújtó középcsapat csapott össze Tomszkban, ahol a Vasasba szerződő Németh Norbertet immár végleg mellőző Tom a Dinamót fogadta, s el is verte annak rendje s módja szerint. A Tom aktívnak mutatkozott az utolsó hetekben a játékospiacon, a Frankfurttól megszerezte kölcsönbe Nikola Petkovicsot, a Ligue 1-ból kieső Grenoble-ből pedig a kevéssé költséghatékony japán Macuit. A győztes gólt már csak azért sem hozhatták össze, mert egyikük sem játszott, megtette helyettük a hatodik gólját számláló Artyom Dzjuba – Miodrag Bozsovicsnak továbbra sem sikerült helyretennie a Dinamót, mely csupán tizedik. (1-0)

A csalódott kupacsapatok csatájában a Zenit a Lokomotivhoz utazott, s el is verte, mint jég a határt. A gólok sorát Danny nyitotta egy gyorsan elvégzett szabadrúgást szemfülesen befejezve, majd Buharovnak csiki-csukizták ki fetrengő kapusig a helyzetet, végül Sirokov tekert csodásan egy kipattanót a hosszú felsőbe. A 3-0 jelzi, a Lokót igencsak mélyre süllyesztette a Lausanne elleni hazai kudarc, a szükségesnek tűnő erősítések pedig elmaradtak, így nagy fordulat aligha várható, az El jövőre valószínű, csak álom marad – más kérdés, az idei rémálomnál ez is jobb... A Zenitnél immár a keretben sem szerepelt Huszti Szabolcs és Alessandro Rosina, ugyanakkor egyiküket sem sikerült elsózni a transzferablak bezárultáig – holott Huszti esetében három angol kérőről is lehetett hallani. (0-3)

Úgy tűnik, talán a legjobban és legtudatosabban a CSZKA Moszkva erősített a nyáron, új és régi-új szerzeményei ugyanis sorra szórják a gólokat és asszisztokat. Ezúttal az Alanyija volt hazai pályán az ellenfél, Doumbia pedig az Anorthoszisz elleni három gólja után a Premjerben is meglőtte elsőt, a negyedik percben a hálóba találva. Az elefántcsontparti támadót aztán még az első félidőben le kellett cserélni, a neki gólpasszt adó Zoran Tosics azonban így is növelte az előnyt – egy másik kitűnő formában lévő régi-új arc, Vágner Love passzából. Az Alanyija csak a hosszabbításban tudott szépíteni Florescu tizenegyesével – jelenleg úgy tűnik, a CSZKA lehet az egyetlen, aki befoghatja a Zenitet. (2-1)

A forduló zárómeccsén a Szibirnek a Perm győzelme miatt feltétlen nyernie kellett volna a felzárkózás lehetőségét fenntartandó, az Anzsi azonban megakadályozta mindezt. A forduló során nem először fordult elő, hogy egy tizenegyes döntött – ezúttal a házi gólkirály Corajev döntött. Az Anzsiban nem szerepelt a visszavonultából visszarángatott ukrán legenda, Andrij Huszin, aki 37 évesen tért vissza. (1-0)

Cimkék: premjer liga, futball
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat