OROSZVILAG.HU


Ingyen Vlagyivosztokba?

  |  2010-02-21 15:33:17  |  
Kecskeméti Gábor

Ingyen Vlagyivosztokba?

Virtuális utazás 9288 kilométeren

Ingyen Vlagyivosztokba?

 

Virtuális utazás 9288 kilométeren

 

Ingyen Vlagyivosztokba?


Úgy látszik az internet világa mindenhová elér. A Google és az Orosz Vasúttársaság közös munkájának eredményeként ma már otthoni fotelünkből is ingyen „végigutazhatunk” a Transzszibériai Expressz vonalán, mindehhez csupán egy kényelmes fotelra és szélessávú internetkapcsolatra van szükségünk. (http://www.google.ru/intl/ru/landing/transsib/)

 

A Google szakemberei a szerelvény ablakából készítették a videó felvételeket, melyek a YouTube videómegosztó portálon keresztül érhetőek el, emiatt ugyanazt láthatjuk, mintha a vonat valamelyik vagonjában ülnénk ablak mellé szóló jeggyel. A különböző hosszúságú videók közötti váltással sem kell törődnünk, hiszen ha egy rész véget ér, a program automatikusan vált a következő részre. Szerencsére a lejátszás bármikor szüneteltethető és újraindítható, mindeközben térképen vagy műholdfelvételen követhetjük a vonat útját. Az „utazás” során 12 régió 87 városát érintik a szerelvények, átlépve eközben 8 időzónát. Közel egy hétig kellene a számítógép előtt ülnünk, ha végig kívánjuk tekinteni a teljes 9288 kilométeres utat.

 

Hogy a virtuális utazás élménye még teljesebbé váljon, különböző „aláfestő” hangok-zenék közül választhatunk: vonatkerekek csattogása, orosz rádió (orosz pop zenével, reklámokkal és hírekkel fűszerezve), balalajka zene, továbbá Lev Tolsztoj: Háború és béke, Gogol: Holt lelkek és az Ilf-Petrov szerzőpárostól: Az Aranyborjú című irodalmi művek, orosz nyelven felolvasva.

 

A Moszkvától Vlagyivosztokig tartó vasútvonal egyébként a leghosszabb a világon, de érdemes megnéznünk a százszázalékosan állami tulajdonban álló Orosz Vasúttársaság egyéb mutatóit is: 85.500 kilométeres vágányhálózatával a világ második legnagyobb vasúttársasága, ebben a tekintetben csak az Egyesült Államok előzi meg. 1.2 millió alkalmazottja szintén tekintélyt parancsoló és akkor még nem is szóltunk szám szerint 987 egyéb vállalatáról és 165 leányvállalatáról. Bejegyzett tőkéje 50 milliárd USD felett van, 2004-es nettó árbevétele pedig elérte a 2.7 milliárd USD-t, emellett az orosz GDP 3.6 %-át adja üzleti tevékenysége, igaz ezt az évi 1.3 milliárd utassal és évi 1.3 milliárd tonnányi teherforgalommal nem lehetetlen elérni.

 

Mindenkinek kellemes utazást kívánunk!

 

(rzd.ru)

 

Cimkék: vasút, vlagyivosztok, moszkva, utazás,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat