OROSZVILAG.HU


Észt és örmény szuperbravúr, Kink-gól

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-10-10 15:58:02  |  
Zelei Dávid

Észt és örmény szuperbravúr, Kink-gól

Nagy meglepetések az EB-selejtezőkön: szerbverő észtek, szlovákokat kiütő örmények

Vájlingnyi meglepetés körítette az Eb-selejtezők pénteki játéknapját, s a posztszovjet csapatok inkább a pozitív oldalon szerepeltek a hírekben – igaz, talán a legnagyobb égés is a térséghez fűződik. A legnagyobb meglepetést okozó montenegrói válogatott ismét győzött, és kilenc ponttal vezeti a tabellát, Mirko Vucsinics pedig gatyáját a fejére húzva ünnepelte a svájciak elleni vezető gólját – egykori honfitársai, a szerbek ugyanakkor a játéknap egyik legnagyobb égését szenvedték el, ráadásul otthonukban, az észtek ellen. A mi számunkra már csak azért is örömteli a hír, mert Tarmo Kink szerezte az észtek egyenlítő gólját a 63. percben, amivel gyorsan reagált Zsigics szöglet utáni vezető találatára. Kink szokás szerint jobbról indult befelé, majd jó huszonnyolcról óriási gólt ragasztott a léc alá (itt megtekinthető!), ezzel a válogatottban is elmozdult a holtpontról (a Middlesbrough-ban csereként beállva megfordított már egy meccset, jelenleg kilenc meccsen két gólnál jár). A soccernet.ee a meccs második legjobbjának választotta meg, kilencest kapott a tízes skálán, miután az „egész meccsen stresszben tartotta a védelmet”  nála jobbnak csak azt a Konstantin Vassiljevet értékelték, aki egy blokk utáni kipattanót vágott be húszról, ezzel a vezetést is megszerezve, melyet aztán a hosszabbításban Lukovics toldott meg, saját kapusa fölött átfejelve a labdát. A szerbek romokban hevernek, a mindig visszafogott észt sajtó pedig torkaszakadtából ünnepel. A csapat nemrég  csak a hosszabbításban győzött Feröer ellen, most  viszont önbizalommal telve várja a szlovénok elleni csatát. A sajtó (és a hatalmas gólt szerző Kink) történelmi sikerről és az észt válogatott történetének legnagyobb győzelméről beszél, és merőben szokatlan módon ötven rajongó várta a repülőtéren a hazaérkező csapatot. „Ugyanazt a játékot igyekszünk játszani, mint Szerbia ellen, aztán ha az eredmény is ugyanaz lesz, elkezdhetünk álmodozni” mondta Piiroja csapatkapitány.

Észt és örmény szuperbravúr, Kink-gól

A játéknap másik nagy meglepetését  Örményország okozta, mely hazai pályán verte magabiztosan a nemrég még oroszokat elsüllyesztő Szlovákiát. Egy középpályán eladott labda és egy remek indítás után az Azerbajdzsánban született, amerikai útlevéllel is rendelkező, de Dániában játszó Jura Movsziszjan bizonyította, a legjobb formában levő örmény csatár – idén 19 meccsen már 10 gólnál jár, ezúttal szépen kötényezte be Muchát. Az ifjú Weiss ugyan gyorsan bizonyította, nem a papa (alias idősebb Vladimir Weiss, a szövetségi kapitány) tartja a csapatban, szép cselek után egyenlített, de a második félidőben már nem volt kegyelem. Előbb a Pjunyik üdvöskéje, Gazarjan kotort be egy Mucháról kipattanót, majd a finisre fordulva egy harmadik nagy tehetség, a legnagyobb ígéret, a szárnyait a Pjunyikban bontogató Henrik Miktarjan is betalált, teljessé téve a jereváni eufóriát. „Az egész nemzetet boldoggá tettük” mondta a mindössze 36 esztendős Minaszjan kapitány, a 116. válogatottságát ünneplő csapatkapitány, Szargisz Hovszepjan (aki egy évvel idősebb, mint Minaszjan!) pedig kiemelte: „Mindig kellemes érzés nyerni, de az ilyen győzelmek, amit ennyi fiatallal érünk el, szép reményeket nyújtanak a jövőre nézvést.”  

A negatív szenzációt nyújtó Belarusz továbbra sem kapott gólt csoportjában, de nagyjából ez a legnagyobb jó hír a válogatottal kapcsolatban. A Luxemburg ellen Alekszandr Hleb nélkül, de Kornyilenkóval, Kalacsevvel, Zsevnovval és Kulcsijjal, vagyis nagy rakásnyi Premjer Ligással kiálló belaruszoknak volt is néhány helyzetük, de Kornyilenko kiállítását követően a benelux állam állt közelebb a győzelemhez, így nagyjából kárba is veszett a franciák elleni bravúr okozta lépéselőny.

Az oroszok ugyanakkor idegenben tudták kiköszörülni a szlovákok elleni csorbát, mégpedig Giovanni Trapattoni mindig veszélyes írjei ellen, Dublinban. Dick Advocaat legényei korán vezetést szereztek a bombaformában lévő Kerzsakov góljával, amit Dzagojev majd Sirokov hízlalt tovább – az írek hiába kapaszkodtak, csak 2-3-ra tudták feltornászni magukat.

További eredmények:

Kazahsztán – Belgium 0-2

Grúzia – Málta 1-0 (a vendégcsapatban Justin Haber védett, André Schembri 80 percet kapott)

Ausztria – Azerbajdzsán 3-0

Moldova – Hollandia 0-1

Görögország – Lettország 1-0

Spanyolország – Litvánia 3-1 (a vendégeknél Linas Pilibaitis nem állt be)

 

Cimkék: futball
Országok: Észtország Lettország Litvánia Belarusz Moldova Grúzia Azerbajdzsán Örményország Kazahsztán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat