OROSZVILAG.HU


Úton az új orosz  űrhajó

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-10-10 19:02:09  |  
Kecskeméti Gábor

Úton az új orosz  űrhajó

A Szojuz-M rövidesen csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz

Péntek hajnalban, moszkvai idő szerint 3 óra 11 perckor, három emberrel a fedélzetén Bajkonurból (Kazahsztán) elindult a legújabb generációs Szojuz űrhajó, hogy hasonlóan sikeres karriert fusson be, mint elődei. A Szojuz-TMA-01M – a terveknek megfelelően – kilövése után mindössze kilenc perccel Föld körüli pályára állt. Ha minden igaz, az űrhajó két nap keringés után a hétvége folyamán csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Lomtalanítás az űrhajón: új fedélzeti számítógép

Az utazás azért is kulcsfontosságú, mert ez az első a tervezett próbarepülések közül az új típusú Szojuz űrhajóval, mely teljesen modern, digitális kormányzási rendszerrel van felszerelve. Az új fedélzeti számítógép leváltotta a 30 éve „szolgálatban” lévő analóg rendszert, mint ahogy a telemetrikus adatok továbbítására szánt eddigi analóg rendszert is.

A modernizáció konkrét számokban a következőt jelenti: 36 elöregedett berendezést cseréltek le, melyeket 19 modern berendezés képes helyettesíteni, így az űrhajó 70 kilogrammal több hasznos terhet tud magával szállítani.

A legénység két orosz kozmonautából, Alekszandr Kaleriből és Oleg Szkripocskából, továbbá egy amerikai asztronautából, Scott Kellyből áll. Ők váltják le az űrállomás jelenlegi legénységét, akik november 30-án egy régebbi, az űrállomással keringő Szojuz-TMA-19-essel térnek vissza a Földre.

Úton az új orosz  űrhajó

Majom a fedélzeten

A csúcstechnológiás berendezések mellett azonban a három űrkalandor egy hagyományos jelzőberendezést is magával vitt. Kaleri parancsnok látókörében ugyanis egy plüss majom van felfüggesztve, mely félreérthetetlen jelét adta, amikor az űrhajó elérte a súlytalanság állapotát: a már négy Szojuz repülést „megélt”, szerencsehozó majom a mennyezetre szállt, hogy ott várja a további (űr)kalandokat.

(aktuell.ru)

Cimkék: űrhajó, szojuz, bajkonur, iss,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat