OROSZVILAG.HU


Bajnok a Zenit! 

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-11-23 20:22:19  |  
Mezei Bálint

Bajnok a Zenit! 

Egy sikeres olasz az Észak Velencéjében 

Bajnok a Zenit! Bajnok a Zenit! 

Újra bajnok a Zenit Szentpétervár

Luciano Spalletti edzői pályafutása első bajnoki címét szerezte, miután csapata a Zenit két fordulóval a Premjer Liga zárása előtt behozhatatlan előnyre tett szert az üldözőkkel szemben. A hazai porondon kivívott győzelmet a Rosztov ötgólos kiütésével ünnepelték a tar olasz mester fiai, de az immár matematikailag is biztossá vált sikerhez kellett a rivális CSZKA Moszkva botlása is, mely csak döntetlenre volt képes a Szpartak Nalcsik otthonában.

A Zenit soraiban szerepelt, még ha nem is állandó kezdőként, Huszti Szabolcs, a magyar válogatott egykori (?) kiválósága is. Huszti az első hazai labdarúgó, aki aktuális alakulatával az orosz pontvadászat élén végzett. A Hannovert is megjárt szélső a siker ellenére feltehetően nem marad az északi metropoliszban, és visszatér a Bundesligába.

Vele ellentétben a Zenit magját alkotó játékosok a következő szezonra, így a Bajnokok Ligája főtáblájára készülhetnek, minden bizonnyal Spallettivel a kispadon. A sors iróniája, hogy az itáliai edző korábban éveken át vezette az AS Roma szakmai munkáját, de az Örök Város farkasai csak megszorítani tudták a korszak meghatározó talján csapatát, az Internazionalét. Hiába a bordó-sárgák tucatnyi klasszisa – köztük a világbajnok trió: Totti, De Rossi és Perrotta – a Scudetto négy éven át csak álom maradt a rómaiak számára.

Miután Roberto Donadoni, az azzurrik gyászos EB-szereplése után 2008-ban lemondott, Spalletti neve is felmerült az Olasz Szövetség berkeiben mint a szövetségi kapitányi poszt egyik várományosa. Ellenben a toszkán mágus ott és akkor aktuális klubcsapata, az AS Roma mellett tett hitet, és udvariasan elutasította a megkeresést. Rosella Sensi elnökasszony már nem volt ennyire gáláns, amikor alig egy évvel később, 2009 szeptemberében, négy esztendőnyi sikeres együttműködés után lemondásra kényszerítette a csapat gyenge bajnoki rajta miatt. Spalletti mégsem tört össze, és még ugyanazon év decemberében elvállalta a Zenit megüresedett vezetőedzői állását. Munkáját dicséri, hogy a péterváriak rögtön májusban a vitrinbe tehették az Orosz Kupát, november 14-én pedig történetük harmadik bajnoki címét ünnepelték.

Az 1925-ben alapított Zenit az utóbbi években egyértelműen nagycsapattá, a nemzetközi futball meghatározó klubjává vált. A Gazprom segítségével a szovjet bajnokság egykori szürke középcsapata 2007-ben, 23 évvel első, 1984-es bajnoki győzelme után újra a csúcsra jutott. Majd a holland Dick Advocaat-tal a kispadon, az addig Európában jószerivel ismeretlen egyesület 2008-ban előbb UEFA-Kupát, aztán Európai Szuperkupát nyert a Glasgow Rangers illetve a Manchester United ellenében. Spalletti folytatta elődje munkáját, de a két kiváló szakember továbbra is szoros kapcsolatban tevékenykedik, hiszen a holland mestert nevezték ki az orosz válogatott szövetségi kapitányává. Ennek megfelelően az orosz futball kirakatcsapataként, a pétervári klub még hosszú évekig Advocaat látókörében marad.

„A bajnoki cím már a kezünkben volt. A helyzet megkövetelte, hogy intelligensen futballozzunk, és profik módjára kezeljük a feszültséget” – nyilatkozta a boldog Spalletti közvetlenül a bajnoki címet érő mérkőzés lefújása után. „Ajánlom ezt a győzelmet a játékosaimnak, a klubelnöknek, a városnak és természetesen minden szurkolónknak. Minél előbb le akartuk zárni a versenyfutást, hogy elkerüljük az utolsó fordulók bizonytalanságát, végleg levéve a terhet a vállunkról. Végig higgadtan játszottunk, komoly érettséget mutattunk” – tette hozzá a friss bajnokedző.

A Rosztov elleni jutalomjátéknak is beillő gólparádé főszereplői (a szerb Lazovics, a Sevillából hazatért Kerzsakov, a rutinos Szemak és az ifjú Buharov) minden bizonnyal jövőre is a Gazprom logóval díszített Zenit mezét viselik majd. Kiegészülve a portugál válogatott védővel, Fernando Meirával, a kiváló kapussal, Malafejevvel és a szintén luzitán Danny-val, akár már 2011 első felében meglepetést okozhatnak.

(Repubblica, Szport Ekszpressz)                        

 

Cimkék: Zenit Szentpétervár, Leningrád, AS Roma, Luciano Spalletti, Gazprom, Huszti Szabolcs
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat