OROSZVILAG.HU


Éledezik az orosz játékospiac

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2010-12-27 16:22:57  |  
Mezei Bálint

Éledezik az orosz játékospiac

A pénz sosem alszik - főleg, ha a Gazprom mozgatja

Éledezik az orosz játékospiacÉledezik az orosz játékospiac

„Senki sem pótolhatatlan, ha eleget fizetnek érte”

A fenti szavakkal kommentálta a Domenico Criscito esetleges eladásáról szóló pletykákat Enrico Preziosi, az olasz Genoa elnök-tulajdonosa. A Mimmo becenévre hallgató középhátvéd a ligúriaiak nagy reménysége, „a jövő csapatkapitánya”, de egy tisztességtelen ajánlat esetén még szilveszter előtt távozhatna. Utóbbit a Serie A szakértői 18 millió euróra teszik, melyet csak kevés klub engedhet meg magának. Például Silvio Berlusconi Milánja vagy éppen a Gazprom gáláns támogatását élvező Zenit Szentpétervár. Egyelőre azonban az északiak még nem tettek hivatalos ajánlatot az olasz válogatottnál is stabil kerettag tehetségért, akire többek között a római kormányfő is kivetette a hálóját. Criscito klubváltásából a januári átigazolási időszak egyik nagy dobása válna, és a Zenitnek égető szüksége lenne egy tapasztalt centerhalfra hátsó alakzata megerősítéséhez. Luciano Spalletti friss bajnokcsapata még augusztusban elbukott a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörében, de időközben megnyerte a Premjer Ligát és állva maradt az UEFA-Kupa utódjában, az Európa Ligában.

Magát Spallettit sokáig az Internazionale környékezte, de a milánói kék-feketék elnöke végül nem őt, hanem a Milan egykori középpályását-vezetőedzőjét, a brazil Leonardót választotta a napokban menesztett Rafa Benitez helyére. Massimo Moratti döntésében komoly szerepet játszott Spalletti határozott elzárkózása az azonnali itáliai visszatérés elől, hiszen a főszponzor Gazprom pénzén akár európai klasszisalakulatot is építhet az Észak Velencéjében. A hírek szerint a világ legnagyobb földgázkitermelője egy pillanatra sem veszi félvállról a Zenit játékosállományának átalakítását, így Criscito mellett a squadra azzurra másik oszlopos tagja, a szintén hátvéd Salvatore Bocchettit is elcsábítanák, méghozzá Kazanyból. A nápolyi születésű balbekk idén nyáron került Genovából Tatársztán fővárosába, ahol azóta is kimagaslóan teljesít. A két egykori csapattárs rendszeresen beszél telefonon, de Criscito nehezen adja be a derekát egy keleti túra előtt. „Ott nagyon hideg van, jól megvagyok Genovában. Salvatore mesélt arról, hogy a tél nem is olyan hosszú, mint sokan mondják, és a pályák is kiváló állapotúak. Ennek ellenére nehéz dönteni.”

Éledezik az orosz játékospiacÉledezik az orosz játékospiac

Miközben a Zenit Olaszországból kíván igazolni, addig a nyugati élbajnokságok jeles képviselői az orosz játékospiacot szondázzák. Alan Gatagovot, a Lokomotiv Moszkva zseniális középpályását szinte a teljes angol felsőház szeretné megszerezni. Az 1991. január 23-án született irányító bő egy éve, 2009-ben mutatkozott be a Premjer Ligában, a listavezető Tyerek Groznij elleni derbin és bennragadt a kezdőben. Az eltelt hónapok alatt mind a Lokomotiv, mind az orosz U21-es válogatott alapemberévé vált. Mindezidáig egyetlen formális ajánlat érkezett a 19 éves reménységért, melyet Gerard Houllier, az Aston Villa menedzsere tett. Gatagov másik nagy lehetőségének az AS Roma ígérkezik, mely minden bizonnyal részben (vagy egészben) a Lukoil-csoport sportosztályává válik a közeljövőben. Leonyid Fedun már magáénak mondhatja a Szpartak Moszkvát, de oda mint városi riválishoz bajosan költöztethetné át az orosz foci leendő csillagát, ezért mindenki számára kielégítő megoldásként egy hosszabb római vakáció kínálja magát. Az Örök Város játékos-megfigyelői sem feledkeztek még el Gatagovról, aki 2009-ben az olasz utánpótlás válogatott elleni meccsen csereként beállva megfordította az állást. Büntetőt harcolt ki, majd egy pazar gólpasszal koronázta meg teljesítményét.

A Zenit nagyszabású erősítési tervei mellett nem árt, ha a jelenlegi keret egyben tartására is ügyel. A kékek ügyeletes csapatkapitányát, a jobbhátvéd Alekszandr Anyukovot a gödörben lévő Liverpool csábítja. Az angol klub akár 20 millió eurót sem sajnálna az 54-szeres orosz válogatottért. Talán megelőzendő a további pletykákat Spalletti maga indított útjára újabb találgatásokat. Ezek természetesen kivétel nélkül a Zenit erősítéseiről szólnak. Ha minden igaz, régóta figyelik a bordeaux-i Yoann Gourcuff-öt és a Juventus világbajnok kapusát, Gianluigi Buffont. Utóbbi érkezésének egyetlen alapja Abramovics választása lehet, aki Petr Cech helyére vinné Igor Akinfejevet. Apró szépséghiba, hogy a szbornaja portásának pétervári szerződésén még meg sem száradt a tinta. Ha a 24 éves orosz végül valóban Londonban kötne ki, akkor az ott feleslegessé váló Cech Torinóba távozhatna, ahol feltehetőleg kiszorítaná a túlkoros Buffont.  

Érthető, hogy Moszkva sem kíván lemaradni Pétervár mögött. A Roman Abramovics érdekeltségi körébe tartozó CSZKA a hírek szerint kivetette hálóját a spanyolok Európa-bajnok védekező középpályására, Marcos Sennára. A brazilból honosított metronóm már a 35. életévét tapossa, de óriási tapasztalatával bizonyára a katonacsapat segítségére lehet.  

A Premjer Liga középcsapatának tekinthető Krilja Szovjetov Szamara a napokban vásárolta meg a belarusz hátvéd, Dmitrij Molos játékjogát az első osztályból idén kiesett Szibir Novoszibirszktől. Szintén a Volga parti egyesülethez került az algériai Rais M’Bolhi a Szlavia illetve a CSZKA Szófia korábbi hálóőre is. Az orosz élvonal ezzel egyre inkább nemzetközivé válik a szó teljes értelmében, azaz nem csupán a valaha volt Szovjetunió területéről érkezett játékosokra építhetnek a legnagyobb egyesületek. Kérdés, hogy a föderáció a 2018-as világbajnokságig kiállít-e legalább egy olyan csapatot, mely sikerrel küzdhetne meg a Bajnokok Ligája elsőségért? 

Eközben Sepp Blatter, a FIFA elnöke „történelmi jelentőségűnek” nevezte a 2010-es évet. Mondta mindezt a dél-afrikai vb sikere okán, de a 2018-s és a 2022-es tornák házigazdáin felbuzdulva is. „A világbajnoksággal új területekre jutottunk el. 2018-ban keletre utazunk, a határtalan Oroszországba, hogy négy évvel később, 2022-ben felfedezzük Katart, és az arab kultúrát. A világkupa új területeket kapcsol be a sport vérkeringésébe. Mindez nagy-nagy örömmel tölt el!”

(Szport Ekszpressz, calciomercato.com)

Cimkék: CSZKA Moszkva, Zenit Szentpétervár, Gazprom, Premjer Liga
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat