OROSZVILAG.HU


Szurkisz a helyén marad

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2011-01-26 20:13:40  |  
Mezei Bálint

Szurkisz a helyén marad

A FIFA sietett a sokat támadott ULSZ-elnök segítségére

 Szurkisz a helyén maradSzurkisz a helyén marad

A FIFA az Ukrán Labdarúgó Szövetség tagságának felfüggesztésével fenyegetőzik

Az ULSZ 38 nemzetközi szavazati joggal is bíró tagja a Hrihorij Szurkisz elleni puccsra készülve – minden jel szerint – elkövetett egy komoly hibát. Szándékukról levélben tudósították Michel Platinit, az UEFA-elnökét. Jerome Valcke a FIFA főtitkára rögvest megüzente Kijevbe: amennyiben nem szüntetik be az ukrán szövetségen belüli háborúskodást, az ULSZ indexre kerül. „Ez azt jelentené, hogy egyetlen ukrán klub sem léphetne kapcsolatba más FIFA-tag sportegyesületeivel” – közölte kategorikusan Valcke, hozzátéve, hogy a nemzetközi szervezet „szeretné aláhúzni az eltiltás veszélyét, mint konkrét lehetőséget, amely súlyosan érintené az ukrán futball jövőjét.”

Valcke nyílt levelét szinte azonnal közölték január 25-én, kedden az ULSZ honlapján eredeti angol nyelven, illetve szöveghű fordításban is. A FIFA legfőbb kapcsolattartójaként működő francia diplomata akciója az ukrán labdarúgás oligarcháinak január 17-i fellépésére adott válasz volt. A Szurkiszt túlzó befolyással és hivatali hatalommal való visszaéléssel vádló ellenzékiek maguk sem számítottak arra, hogy éppen Zürichből sietnek a Dinamo Kijev tulajdonosának segítségére. Ráadásul az ULSZ keretien belüli forradalmat maga az ukrán kormány is támogatta, miután megelégelték, hogy Szurkisz kisajátítja magának a 2012-es Európa-bajnokság szervezéséből származó hazai előnyöket. Természetesen mind a szabályszerűen posztján lévő szervezeti elnök elleni bizalmatlansági szavazás, mind a helyi politika beavatkozása következetesen szembe megy a világfutball játékszabályaival. Ennek értelmében Szurkisz a soron következő kontinensviadal végéig érinthetetlen marad. A FIFA február 4-ig adott haladékot az ULSZ-nek, hogy hivatalos formában erősítse meg tisztségében az elnököt, akit különben Michel Platini is támogat. Az UEFA élén álló egykori aranylabdás klasszis a napokban nyilatkozott elismerően az ukrán-lengyel eb-előkészületekről, és biztosította az európai közvéleményt, hogy a korábbi aggályok ellenére Kijev és Varsó képesek lesznek a világ harmadik legnézettebb sporteseményének megrendezésére.

Az utóbbi állítás bizonyítására érkezett Brüsszelbe az ukrán kormány küldöttsége, mely bemutatta a másfél év múlva esedékes tornához kötődő fejlesztések pillanatnyi állapotát. Ravil Szafiullin, az sportért és ifjúságért felelős ukrán állami bizottság feje az Európa Parlament számos tagja jelenlétében nyilatkozott. „Országunk, az egész nemzet, az új kormány és maga az államfő is minden tőle telhetőt megtett, hogy többé ne lehessen kérdéses hazánk rendezői joga” – mondta Szafiullin.

(Kyiv Post)         

Cimkék: Hrihorij Szurkisz, Jerome Valcke, Dinamo Kijev, Michel Platini, UEFA, FIFA, ULSZ, Kijev, Zürich
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat