OROSZVILAG.HU


Nem Dagesztán a hibás! 

  |  2011-06-09 11:22:56  |  
Mezei Bálint

Nem Dagesztán a hibás! 

Mahacskalai magyar frusztráció 

Nem Dagesztán a hibás! 

Nemzeti tragédia (?) – Dzsudzsák Mahacskalában

A hazai közvélemény általános felháborodással vette tudomásul napjaink legismertebb magyar labdarúgójának dagesztáni szerződését. Alaposan szemügyre véve a különböző internetes fórumokon jegyzett hozzászólásokat, az elkeseredés és düh motiválta felhasználók Dzsudzsák valamint fotómodell barátnője mellett a teljes orosz Kaukázust kipécézték.

A magyar válogatott jobbszélsőjének mahacskalai szerződéséről már hosszabb ideje cikkezett a nemzetközi sajtó, ahogy a PSV Eindhoven nehéz anyagi helyzetéről is. Utóbbiról a magyar médiumok alig, vagy sehogy sem beszéltek, Dzsudzsákot ellenben fél Európával (Juventus, Real Madrid, Hamburg, Liverpool, Arsenal) „sikeresen” összeboronálták. A lapeladások motiválta, féligazságokon alapuló hírek ismét megrészegítették a magyar fociőrülteket, akik – teljes joggal! – évtizedek óta várnak egy igazi „meggypiros” sztárfutballistára. A nemzeti csapat „hetese” minden bizonnyal alkalmas erre a szerepre, még dagesztáni eligazolása esetén is.

Miután bejelentették, hogy a PSV gólkirálya Rómában átesett az Anzsi szakemberei felügyelte orvosi vizsgálatokon, magasra csaptak az indulatok. Dzsudzsák facebookos rajongói lapját elárasztották a durva hangvételű, gyűlölködő kommentek, melyek nem csupán a Mahacskala új szerzeményét, hanem magát a klubot, sőt az egész régiót is megbélyegezték. Tették mindezt a térség ismerete nélkül, azon néhány angol (de inkább magyar) nyelvű online formában is elérhető cikk alapján, melyeket a Google a „Dagestan” rákeresés után az első helyeken listáz. Mondani sem kell, ezek a legkevésbé sem pozitív képet festenek a köztársaságról.

A Premjer Liga nem esik ki az európai futball vérkeringéséből, igazi rangadóival, tízezres szurkolótáboraival és milliárdos klubelnökeivel új színt visz az öreg kontinens kissé megfáradt labdarúgásába. Erre utal, hogy az egyik magyar kereskedelmi sportcsatorna már javában tárgyal az orosz első osztály mérkőzéseinek közvetítéséről.        

Szintén tegnap, 2011. június 8-án, valaki vagy valakik önkényesen átírták az Anzsi Mahacskala wikipédiás angol szócikkét. Az újraírt bevezetés a következőkkel indított: „FC Fonzhi Makhackhala – Nem a pénz, a játék a fontos”. Majd – továbbra is az első bekezdésben: „The name, »Fonzhi« means: »I give you money in exchange for your carrier« in the local Kumyk language.

Nem Dagesztán a hibás! 

A rongálásból nem maradhatott ki a klub címere is, melyet egy köteg euróra cseréltek fel. A játékoskeretet illetően is változtattak a lapon. Máskülönben Király Mackónadrág Gábor, Vanczák Vilmos (szenegáliként!), Torgyán Józsika (magyar középpályás), Unicredit Totya (kameruni balbekk), Sebők Vilmos, Jevgenyij Kalasnyikov (orosz csatár), ALEKOSZ (amerikai center), Charlie Sheen (egyesült államokbeli csatár), Marek Penksa, Barack Obama (orosz kapus), Pepszi Béla (ukrán hátvéd), Zoli Váczi (orosz védő), Linda Zimány (orosz liberó), Lionel Messi (magyar középpályás), Zlatan Ibrahimovic (orosz szélső), 50 Cent (amerikai irányító), Cristiano „erre zörög a haraszt” Ronaldo (nigériai metronóm), István BORGULYA (ukrán támadó), Bódi Guszti és a Fekete Szemek (magyar középpályások) és még jópáran bajosan kerülhettek volna Szulejmán Kerimov elnök alkalmazásába.

A Wikipédia közössége rögtön vandalizmusért kiáltott, és a megcsonkolt szócikket néhány órán belül rendbe hozták.  

Nem Dagesztán a hibás! Nem Dagesztán a hibás! 

Az oroszvilag.hu a korábbiakban hosszabb cikket közölt az újjászülető kaukázusi futballról és Dzsudzsák dagesztáni szerződéséről is. Eltekintve a már leírtaktól, könnyen belátható, mennyire nem kifizetődő kizárólag egy emberre építeni, belé helyezni egy szurkolói közösség teljes bizalmát. Bár Dagesztán egyáltalán nem a világ vége, - sőt, idén a magyar szélsővel akár bajnoki címet is nyerhet! – tagadhatatlan, hogy a játékos és menedzsere jobban is dönthettek volna. Innen nézve nehezen elfogadható indok, hogy a nyári átigazolási időszakban csak az Anzsi érdeklődött igazán Dzsudzsák iránt, hiszen télen a Dinamo Kijev még többet is ajánlott a PSV-nek.

Költői kérdés, mi lett volna, ha Dzsudzsák mondjuk a Chelsea-be igazol? Akkor, feltehetően, a londoni sztárcsapat új szerzeménye kapcsán senki sem beszélne orosz oligarchákról, maffia-futballról és hasonlókról. Pedig, Kerimov és Abramovics között nincs túl nagy különbség. Őszintén szólva mindkettejük vagyona az orosz vadkapitalizmus szülötte. A sportbizniszbe tett pénzeik sokkalta inkább politikai célokat szolgálnak, mintsem reálisan megtérülő gazdasági vállalkozások alapját képezik. 

Amennyiben mindez Olasz- vagy Németországban történik meg, jelesül a válogatott egyik oszlopos tagja az orosz bajnokságba szerződik, talán páran meglepődnének a váratlan fordulaton, de katarzisra senki se számítson. Ugyanis az ottani nemzeti csapatban mindig a legjobbak játszanak, függetlenül attól, hogy éppen melyik egyesület szolgálatába szegődtek. Ha a delikvens később nem hozza az elvárt szintet, biztosan kikerül a keretből, és a helyére azonnal behívnak egy másik spílert. Könnyen megtehetik, hiszen van miből válogatni. Magyarországon, ahol a felnőtt tizenegy 25 éve semmi értékelhetőt nem nyújtott, mindenkiben, aki egy kicsit is kiemelkedik a hazai mezőnyből, rögtön az aktuális megváltót vélik felfedezni. Ez persze nem a Mahacskala hibája. 

Cimkék: Dzsudzsák, Anzsi Mahacskala, Dagesztán, Szulejmán Kerimov, Premjer Liga, Wikipédia, Facebook
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat