OROSZVILAG.HU


Mutu Krasznodarba készül 

  |  2011-06-12 23:30:30  |  
Mezei Bálint

Mutu Krasznodarba készül 

Újabb sztár kerül a dél-oroszországi régióba? 

Mutu Krasznodarba készül Mutu Krasznodarba készül 

Dzsudzsák után Mutu. Vajon ki lesz a következő a nyári átigazolási időszakban?

Erősödő délorosz csapatok

Dzsudzsák Balázs és az Anzsi Mahacskala házasságát követően, melyet hivatalosan ma, 2011. június 12-én, Budapesten jelentettek be, rögtön itt az újabb szenzáció: a Kubany Krasznodar leigazolná Adrian Mutut (1979), a Fiorentina és a román válogatott klasszisát.

A kibontakozóban lévő ügyletet csak segíti, hogy 2010 szeptemberétől a Kubany vezetőedzője, a 2004-ben kokainbotrányba keveredett calinesti zseni honfitársa, a szintén sokszoros válogatott Dan Petrescu (1967), akivel az egyesület tavaly feljutott a Premjer Ligába. A nem hivatalos találkozóra a csatár-játékmester és az orosz klub ügynökei között Miamiban került sor, ahol Mutu több ingatlannal is rendelkezik, és rendszerint ott tölti kora nyári szabadságát.

A Petrescu gründolta átigazolás a jelek szerint jó úton halad a pozitív végkifejlet felé, hiszen a román sztár biztos tárgyalási alapnak tartja a krasznodariak által kínált évi kétmillió eurós fizetést. Utóbbit számos extra jutalék, így a Románia és az Orosz Föderáció közötti ingázásokért járó „utazási támogatás” egészítene ki.

Az egykori világklasszis szélsőhátvéd, Dan Petrescu 1989 és 2000 között 95 alkalommal lépett pályára a román nemzeti csapatban, és 12 gólt szerzett. Pályafutása csúcsán (1995-2000) az Abramovics előtti Chelsea-ben játszott, de előtte 1991-től 1994-ig az olasz Foggia, majd a Genoa profija volt. Kiváló itáliai kapcsolatai és nyelvismerete nagyban megkönnyíthetik Mutu oroszországi kiruccanását.

Az immár 11 éve válogatott Mutu az ezredfordulón került a Serie A-ba, melyet csak egy sikertelen angliai kitérő (2004-2005, Abramovics-Chelsea) kedvéért hagyott el. Szerepelt az Internazionale, a Verona, a Parma, a Juventus és a Fiorentina csapataiban. A firenzeiekhez még egyéves szerződés köti, de az utolsó két szezonban összesen 29 bajnoki mérkőzésen számítottak rá, ráadásul összeveszett a klubelnök Andrea Della Valléval. A violák aktuális mestere, Szinisa Mihajlovics sem Mutuval képzeli el a jövőt.

Mutu Krasznodarba készül Mutu Krasznodarba készül 

Ameddig ő az elnök, baj nem lehet: Alekszandr Tkacsov

A Kubany az orosz labdarúgás egyik legidősebb klubja, 1928-ban alapították. Ennek ellenére mindössze 3 évet (1980-1983) töltött a szovjet első osztályban. A Szovjetunió felbomlása utáni „csapathiányban”, gazdag múltjára tekintettel feljebb léphetett (1992), de már 1993-ban kiesett a legszűkebb elitből. Időközben megjárta a harmadik vonalat is (1994, 1995, 1999, 2000). A „kozákok” jóval később, 2004-ben szerezték vissza élvonalbeli tagságukat, azóta pedig a Premjer Liga megbízható ingacsapatai közé tartoznak: egyik évben kiesnek, a rákövetkező esztendőben visszajutnak.

A keret sokszínű, posztszovjet labdarúgókon (orosz, belarusz, moldáv) kívül uruguayi, elefántcsontparti, Costa Rica-i, brazil, angolai és román futballista is a hagyományosan zöld-sárga színű mezt viseli.

Krasznodar a 2018-as labdarúgó világbajnokság egyik városaként, a FIFA-esemény második legdélebbi települése lesz Szocsi után. A krasznodari Kubany Stadiont 1960-ban avatták fel. Szerencsére időközben számos felújításon esett át, így még ma is a Premjer Liga egyik legszebb létesítménye. Hivatalos befogadóképessége 31,654 fő.

A közelmúltban maffiamódszerekkel megvádolt Kubany elnöke a Kreml embere, Alekszandr Nyikolajevics Tkacsov (1960), aki 2001 óta a Krasznodari Határkerület kormányzója, az Egységes Oroszország Párt megbízható embere, Putyin bizalmasa. Sokan politikai szerepvállalásának tudják be a klub legújabb sikereit, ahogy a 2018-as vb házigazda városaként elért presztízsgyőzelmet is. 

A futball és a politika kaukázusi összefonódására kiváló példa, hogy Mutu tervbe vett transzferével kapcsolatban elsőként Ivan Peronko közgazdászprofesszor, Tkacsov jobbkeze, a Krasznodari Határterület kormányzó-helyettese nyilatkozott. „A Kubany néhány, lejáró kölcsönszerződéssel bíró labdarúgó esetében ugyan problémákkal küzd, más játékosokkal viszont éppen tárgyalunk, vagy már meg is állapodtunk. Meg fogjuk erősíteni a keretet, leginkább a középpályát és a csatársort. Szerződtettünk is egy-egy középhátvédet és támadót. (…) Adrian Mutu esetében el kell ismernem, hogy az egyeztetések javában folynak. A Kubanynak meg kell erősödnie, ahogy a Liga prominensei és vezető klubjai is végre megértették: mi egy ambiciózus csapat vagyunk, akiket komolyan kell venni!”  

A Kubany jelenleg 3 győzelemmel, 5 döntetlennel és 4 vereséggel, 14 szerzett ponttal a 16 csapatos Premjer Liga kilencedik helyén áll.  

(Szport Ekszpressz, calciomercato.com) 

Cimkék: Kubany Karsznodar, Premjer Liga, Dan Petrescu, Adrian Mutu, Alekszandr Tkacsov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat