OROSZVILAG.HU


Kadirov máris kirúgta Gullitot 

  |  2011-06-14 23:56:28  |  
Mezei Bálint

Kadirov máris kirúgta Gullitot 

Vajon ki lesz a következő edző Groznijban? 

Kadirov máris kirúgta Gullitot Kadirov máris kirúgta Gullitot  

Januárban még nagy volt a barátság - Ki tudja, talán Kadirov ül le (díszpáholyból) a kispadra 

Máris vége a Gullit-szerelemnek

Miután a Tyerek Groznij vereséget szenvedett az Amkar Perm vendégeként, Ramzan Kadirov szangvinikus klubelnök és teljhatalmú csecsenföldi kormányzó menesztette a kaukázusi gárda holland trénerét, a volt aranylabdás Ruud Gullitot.

Az immár hivatalos elválást Kadirov ukáza előzte meg, mely szó szerint kötelező győzelmet írt elő a június 14-i alsóházi rangadóra, a szintén kiesőjelöltnek számító Káma partiak ellen: „Kötelessége a győzelem, egyébként felmentjük vezetőedzői feladatai alól!”

Előző pénteken, 10-én, a Tyerek hazai pályán maradt alul 2:4 arányban a bajnoki címre hajtó CSZKA Moszkvával szemben. Míg a katonacsapat fölényére a két keret közti markáns különbség szolgált némi magyarázattal, addig a hasonló erőkből álló Perm sikerére már nem volt mentség. Groznij büszkesége jelenleg a tizenhat tagot számláló Premjer Liga 14. helyén áll, három-három győzelemmel és döntetlennel, valamint 7 vereséggel. Gullit fiai csupán 9 gólt lőttek, ám tizenhetet kaptak. A kétségkívül erős mezőnyben szerzett tucatnyi pont akár tisztes eredményként is tálalható, igaz nem Kadirov fejedelmi asztalán.

„Ma végül be kell ismernünk, hogy Gullit munkája nem hozta ez elvárt eredményeket. A holland szakember számára az Európa Liga-indulást jelentő helyezést tűztük ki célul.” Az orosz első osztályú pontvadászat 13. játéknapja így nem hozott szerencsét Gullitnak, akibe volt munkaadója - a legkevésbé sem elegáns módon - még rúgott is egyet búcsúzóul. Kadirov köre azt a híresztelést terjesztette el, miszerint a színesbőrű csillag taktikai eligazítások helyett inkább a grozniji éjszakai bárokat látogatta. Mindez persze aligha hihető. 

Gullit minden idők egyik legjobb holland futballistájaként a 90-es évek derekán akasztotta végleg szögre a stoplist, hogy tréneri karrierbe kezdjen. Eddigi egyesületeinél csekély sikereket ért el, és mindenhonnan (Chelsea, Newcastle United, Feyenoord, Los Angeles Galaxy) idő előtt távozott. Csecsenföldi megbízatását általános szkepticizmussal fogadta a nemzetközi sajtó, kollégái közül igen kevesen fogadtak volna a sikerére. Ma estétől tudjuk, hogy nekik volt igazuk. Ugyanakkor nem hagyhatjuk szó nélkül Gullit érdemeit, aki sikerrel csábította Groznijba a még mindig zseniális brazil öregfiúkat, vagy éppen az egykori játékostársaiból verbuválódott alkalmi sztárválogatottat. Amennyiben Gullit nincs, előbbiek sem ejtik útba Kadirov szülőhazáját. Marketingszempontból tehát mindenképpen megérte a tulipános csillag szerződtetése, akkor is, ha győzelmeiben csak Putyin helyi jobbkeze hitt igazán. A Tyerek Groznij pont Gullittal került fel a futballtérképre, így köszönettel tartozik távozó mesterének.

Csecsenföldön a labdarúgás nem egyszerűen sport, sokkal több annál. Feladata a régió pacifikálásában stratégiai, ezért a Kreml is nagy reményeket fűzött a Tyerek jó szerepléséhez. Ahogy Gullit csillagászati fizetése, úgy hirtelen (és kissé becstelen) menesztése is inkább Moszkvában született, mintsem a marginális Groznijban.

Továbbra is kérdés, vajon ki ül le (ezután) a kispadra? Valószínű, hogy újabb nagy nevet igazolnak, de lehet, ezúttal beérik egy másodvonalbeli edzővel. Akárhogy is legyen, Gullit kálváriája minden jelölt számára elrettentő példaként szolgálhat. Egy Moszkvából kézi vezérléssel irányított klub és annak öntörvényű, mindenhez értő elnöke bárki sorsát megkeserítheti. Ráadásul az aktuális keret mindenre alkalmas, csak a hatodik hely megcsípésére nem. Az idei szezon realitása a kiesés elkerülése. Talán ezt eddig még egyetlen hozzáértő sem merte Kadirovval közölni. Gullit bukása után viszont végre itt lenne az ideje az őszinte beismerésnek!    

(calciomercato.com) 

Cimkék: Ramzan Kadirov, Tyerek Groznij, Ruud Gullit, Kreml, Putyin, Premjer Liga, CSZKA Moszkva, Amkar Perm, Európa Liga, kiesés
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat