OROSZVILAG.HU


Posztszovjet koszfészkek 

  |  2011-07-28 12:52:41  |  
Kecskeméti Gábor

Posztszovjet koszfészkek 

Orosz városok a legszennyezettebbek között 

 Posztszovjet koszfészkek 

A brit „The Daily Telegraph” kérésére a Blacksmith-Institut összeállított egy listát, melyen a világ legszennyezettebb városai találhatóak. Oroszország sajnos két várossal is képviselteti magát: a Nyizsnyij-Novgorod melletti Dzerzsinszkkel és a sarkköri Norilszk városával. (Utóbbiról már részletesen beszámoltunk az oroszvilág.hu virtuális hasábjain.) Igazán az a meglepő, hogy mindkét város megelőzi az ukrajnai Csernobil városát.

A lista élén két kínai város végzett: Linfen-ben szenet bányásznak, Tianjing-ban pedig ólmot. Emiatt Kína végzett az első helyen a szennyezett városokat összesítő globális felmérésben. Mögötte nem sokkal pedig India található. A legszennyezettebb indiai városban Sukinda-ban ércbányászat folyik, míg a második legszennyezettebben, Vapi-ban „csupán” nehézipari komplexumok koncentrálódnak.

Dzerzsinszk, mely a legszennyezettebb orosz város, a világlista hatodik helyén áll. A Nyizsnyij-Novgorodtól nem messze található településen számos vegyi üzem található, s az ott lerakott vegyi hulladékok folyamatosan szennyezik a talajvizet és a földet. Dzerzsinszkben a férfiak várható élettartama 42, míg nők esetében 47 év. A hetedik helyen Norilszk található, ahol a különleges és ritkaföldfémek bányászata mérgezi a sarkköri levegőt.

A kilencedik helyet egy szintén posztszovjet város, az azeri Szumgait „szerezte” meg. A Kaszpi-tenger partján található kikötővárosban számos olajvállalat és vegyi üzem ontja magából az emberekre veszélyes anyagokat.

Igaz az orosz környezetvédők módosítanának a Blacksmith-Institut által összeállított listán. Náluk a legszennyezettebb város Karabas lenne Dzerzsinszk előtt, amit Krasznojarszk és Bratszk városai követnének az ottani alumíniumüzemek miatt.


(aktuell.ru)

Cimkék: Dzerzsinszk, Norilszk, Szumgait
Országok: Azerbajdzsán Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat