OROSZVILAG.HU


Szobjanyin: 150 kilométer új metróvonal

Címlap » Színes hírek, sport
  |  2011-10-20 16:15:25  |  
Kecskeméti Gábor

Szobjanyin: 150 kilométer új metróvonal

Végleges megoldás a közlekedési problémákra?

Szobjanyin: 150 kilométer új metróvonalSzobjanyin: 150 kilométer új metróvonal

Az senki számára nem kérdés, hogy a moszkvai metrót folyamatosan bővíteni kell. Az elkövetkező tíz évre például 150 kilométernyi új vonalat terveznek a föld alá, ami Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester szerint megoldaná a moszkvai közlekedési problémákat.

A tervezett bővítés a jelenlegi metróhálózat hosszának éppen a fele. Ugyanis a moszkvai metróvonalak jelenlegi hossza egészen pontosan 301.2 km. Ha öt év alatt akarnak 75 km-et építeni, az a metró történetének leggyorsabb építési üteme lenne.

Az orosz főváros első metróvonalát még Sztálin alatt nyitották meg. Az első állomások még konstruktivista stílusban épültek (a mai magyar köznyelvben „szocreál”-nak neveznénk), de a későbbi, korai ’50-es években épültek igazi birodalmi pompát sugároznak. A legkiemelkedőbbek a Komszomolszkaja és Majakovszkaja állomások. Sztálin halála után az állomások már kevésbé voltak díszesek, ez elsősorban az építési tempónak volt köszönhető. Volt ugyanis olyan év a szovjet korszakban, amikor évente 8 kilométernyi metróvonalat építettek!

Ezt a rekordot kívánja Szobjanyin megduplázni, s ha még ez sem lenne elég: egy második körmetrót is építeni akar, a már meglévő mellé. Ám elsőként a bürokratikus akadályokat kellene lebontani, mivel öt vállalat már ugrásra készen áll, hogy elkezdhesse az építkezést. A költségekről a moszkvai főpolgármester egyelőre nem nyilatkozott. Egy korábbi hírben még 80 km-es bővítésről beszéltek, ami 14 milliárd euróba kerülne. (Ez körülbelül 4200 milliárd forint.) Ennek megfelelően a kétszer akkora vonalbővítés kétszer annyiba kerülhet. Kérdés, hogy a nagyravágyó tervek mögött megvan-e a pénzügyi fedezet.

(aktuell.ru)

 

Szobjanyin: 150 kilométer új metróvonal

Cimkék: metró, moszkva, szobjanyin, sztálin, beruházás,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat