OROSZVILAG.HU


Egyet előre, egyet vissza

  |  2010-03-25 23:42:31  |  
Vértes Judit

Egyet előre, egyet vissza

Óraátállítás Oroszországban

Egyet előre, egyet vissza

Az oroszok fele eltörölné a nyári-téli időszámítást, - derül ki a Levada-Centr közvéleménykutató cég friss felméréséből. A lakosok fájdalmasan élik meg az „ellopott“ egy órát, és semmiféle előnyét nem látják a nyári időszamításra való átállásnak.  68%-ra tehető azoknak a száma, akiket megvisel az átállás, mert napok, egyesek szerint hosszú hetek szükségeltetnek ahhoz, hogy átálljon a szervezet, sőt 6%-uk azt vallotta, hogy az átállásra az egész nyaruk rámegy. A megkérdezettek 36%-ának azonban nincs ellenére az óraátállítás, míg 18%-uk nem gondolkozott még ezen a kérdésen, és ezen a szokásán most se kívánt változtatni.

Mindösszesen 29% gondolja azt, hogy ezzel a módszerrel energiát takarít meg, 21% azért örül, mert szerintük egy órával többet tudnak a gyerekeikre fordítani, vagy – gyerek híján - az otthoni teendők elvégzésére, míg 14% kényelmesebben jut el a munkahelyéről hazáig.  A felmérésben részvettek 8%-a úgy érzi, kevesebb bűntény fordul elő, és a közuti balesetek száma is csökken a nyári időszakban az óraátállításnak köszönhetően.

Az ún. rendeleti időt 1930-ban vezették be a Szovjetunióban. Ez egy óra eltolódást jelentett a zónaidőhöz képest, amit a nappali fény racionálisabb kihasználása miatt rendeltek el. 1981-ben (egy évvel az itthoni gyakorlat után) vezették be a nyári időszámításra való átállást. Mindez azt jelenti, hogy Oroszország így már 2 órával tér el a zónaidőtől. Az átállás gazdasági előnyeiről folyó viták 1981-től folyamatosak. Maga Dmitrij Medvegyev is felszólította az illetékeseket, hogy vizsgálják ki és felül ezt a kérdést, ahogy azt is állapítsák meg, mennyi időzónára érdemes felszabdalni Oroszország anyácska testét. Medvegyev határidőt is szabott a szakembereknek, amikorra egy egyszerűnek tűnő eldöntendő kérdésre kell választ adniuk: célszerű avagy sem a nyári időszámítás. Az elnök megjegyezte, hogy neki még soha senki nem mondta, hogy ez jó lenne, bár elismerte, hogy vannak gazdasgi érvek, melyekről ő is hallott, és melyeket mérlegelni kell. 

Cimkék: nyári időszámítás, Levada
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat