OROSZVILAG.HU


Botrányok fordulója

  |  2010-04-20 02:18:34  |  
Zelei Dávid

Botrányok fordulója

A Dinamo Szuhina bírót feszítené meg, Alijev állampolgársági ügye miatt pedig ponttal fizethet a Lokomotiv. A Nalcsik meg még mindig vezet

Sok évvel ezelőtt, az azóta megszűnt Körkapcsolásban mondotta volt egy ínséges forduló alkalmából egy riporter, hogy ha minden így megy tovább, a heti tévés összefoglaló nevét meg kell változtatni „Gól! Gól! Gól!”-ról „Helyzetek, helyzetek, helyzetekre”. Az orosz bajnokság hatodik játéknapjának mintha akár ez is lehetett volna a mottója: a műsorszerkesztők olyan gyöngéd gurításokat és mezoszférába kilőtt távoli bombákat is kénytelenek voltak az összefoglalókba tenni, amelyektől máskor undorodva fordulnának el, vagy legalábbis pillantásra sem méltatnák őket.

 

A forduló szombati nyitómeccséről például elég annyit mondani, hogy bár a tabella első felébe tartozó csapatok játszották, a Tomszkba utazó, Husztit nélkülöző Zenit játékosainak kilencven perc is kevés volt, hogy helyzetet alakítsanak ki – pedig még csak a szibériai fagyra sem panaszkodhattak a plusz öt fokban. A 4-5-1-es szisztémában játszó Tom Szpartak Moszkvától kölcsönkapott csatára, az orosz U-21-es válogatott Artyom Dzjuba révén veszélyeztetett néhányszor, de betalálni sem neki, sem csapattársainak nem sikerült. (0-0)

 

A forduló egyik rangadóján a CSZKA fogadta a Lokomotivot a moszkvai derbin, a Himki arénájában. A középmezőnyben helyezkedő vasutasoknak minden poszton volt hiányzójuk: Taraszov, Rodolfo és Wágner egyaránt eltiltás miatt nem öltözhetett be, az elmúlt fordulót kihagyó, góllövőlistát vezető Alijevnek pedig hetven százalékos állapotban is vállalnia kellett a meccset. Helyzetekre itt – kivételesen – nem lehetett panasz: a két főszereplő Guilherme, a CSZKA csatára, s Guilherme, a Lokomotiv kapusa volt. Előbbi már a hetedik percben mattolta utóbbit egy remek ütemű Ignasevics-indítás után (igaz, kellett ehhez a labdának falsot adó védő, Marko Basa lába is), utóbbi pedig számos védésével sokáig meccsben tartotta a vasutasokat. A Lokomotiv kispadja olyannyira feszült volt a tehetetlenségtől, hogy a kétszázadik mérkőzését vezető Baszkakov játékvezetőnek el kellett küldenie Jurij Szjomint a kispadról – így a mester a tizennégyezer szurkolóval együtt, a nézőtéren őrjönghetett, mikor Kuzmin Traoré passzából az utolsó percben egyenlített. A CSZKA trénere, az „orosz Mourinho”, vagyis Leonyid Szluckij csalódott is volt a mérkőzést követően, Guilherme állítólagos lesgólját (nem volt az) és két tizenegyest kért számon a jubiláló bírón, csapatán pedig a lendületesebb támadójátékot. Lehetséges, hogy diplomáciai úton kap elégtételt – a szövetség vizsgálatot indított a mérkőzés ügyében túl sok külföldi egyidejű szerepeltetése miatt. A Loko legnagyobb sztárja, Alijev ugyanis, bár beadta orosz állampolgársági kérelmét, útlevele nincs, így pedig Szicsev lecserélésével és Traoré beállásával a 74. perctől hét külföldi szerepelt a vasutasoknál a megengedett hat helyett. (Odemwingie orosz-nigériai kettős állampolgár, így ő nem számít külföldinek.) (1-1)

 

Botrányok fordulója

 

A mostanában komoly gólínséggel küzdő Rubin ezúttal Permbe utazott egy jót szenvedni: Gurban Bergyijev kezdőjébe visszatért Buharov, de kimaradt belőle a sérült Szemak és Gökdeniz. A téli igazolások közül másodszor volt kezdő az EL-ellenféltől megszerzett izraeli Bibras Natko, s mindezt góllal hálálta meg: a 20. percben egy ügyes gurítással szerezte meg első gólját a Premjer Ligában, s mint később kiderült, ez elég volt a győzelemhez. A Rubin meccsein hat forduló alatt hat gól született – igaz, ebből csupán egyet kaptak, de a csekély góltermés így is nézőriasztó. (0-1)

 

A forduló (egyik) gólcsúcsa a Kaukázusban született, ahol a nyeretlen újonc Alanyija Vlagyikavkaz ellenfele egy másik nyeretlen újonc, a Szibir Novoszibirszk volt. Az első félidő mindkét kapu előtt egy-egy tűzijátékot hozott (a legnagyobbat a hazai kapus Homicsnak kellett védenie Bliznyuk lövésénél), majd fordulás után a másodosztály tavalyi másodikja, vagyis a szibériai csapat szerezte meg a vezetést: a 46. percben a cseh Cizek vágott becsúszva a vlagyikavkazi kapuba egy jobboldali beadást. A lelátón helyet foglaló 17.500 néző szorongva készülődhetett az újabb zakóra, de kellemesen kellett csalódnia: Vlagyimir Sevcsuk mester ezúttal kiválóan cserélt. Előbb a szünetben beállt Jurij Kirillov bombázott a tizenhatos vonaláról a kapu jobb oldalába (a forduló egyik legszebb gólja volt), majd két perccel a lefújás előtt a 67. percben beállt fiatal Marenyics fejesével hozzájuttatta csapatát a várva-várt három ponthoz. A Szibir a vereséggel továbbra is egypontos, és utolsó. (2-1)

 

A forduló botránymeccsét Groznijban játszotta a Tyerek és a Dinamo Moszkva. A nem épp jó formában lévő Dinamo tanácstalan trénere, Andrej Kobeljev négy helyen is változtatott az elmúlt héthez képest, a nyerő cserét azonban, sokáig úgy tűnt, az 59. percben húzta: ekkor küldte be ugyanis Kombarovot, aki első labdaérintéséből bevert egy kipattanót. Sokáig ugyanakkor nem örülhettek a moszkvaiak, három perc múltán ugyanis a lengyel Kowalczyk második sárgával kiállt, a Tyerek pedig ötödik sebességbe kapcsolt. Bracamonte a bal, Arce a jobb oldalon vezetett veszélyes támadásokat, amelyek azonban rendre megakadtak Gabulovon. A 96. percben, a hosszabbítás hosszabbításában aztán Szadajev ütközött Kologyinnal, Szuhina bíró pedig büntetőt ítélt, amit Lahijalov értékesített is. A Dinamo elnöke, Szergej Sztyepasin fel is emelete hangját a vitatható és túl késői bírói ítélet ellen, Valerij Butyenko volt FIFA-bíró pedig neki adott igazat, mondván, Kologyin nem volt vétkes az adott szituációban. (1-1)

 

Botrányok fordulója

 

Nem lehet sok jót elmondani a döntetlenkirály Szaturn és a Szpartak Moszkva meccséről – főként pedig a bajnoki címre pályázó Szpartak játékáról. Mindent elmond a vendégek teljesítményéről, hogy legjobbjuk a többször is veszélyes szituációban mentő Dzsanajev kapus volt. (0-0)

 

A vasárnapi játéknap utolsó találkozója a listavezető Szpartak Nalcsik és az elmúlt fordulóbeli győzelme ellenére is a hátsó régiókban tanyázó Krilja Szovjetov Szamara küzdelmét hozta. A szakadó esőben lejátszott mérkőzésen a szamaraiak szinte kizárólag a védekezésre összpontosítottak – nem sejthették, hogy egy negyven méteres bomba okozza majd vesztüket. Pedig így volt: a tavaly öt gólig jutó védő, Vlagyimir Kiszenkov csaknem a félpályáról futott neki annak a szabadrúgásnak, mely Cigan kapujának jobb oldalába vágódva döntötte el a mérkőzés sorsát, s mely a dobogó tetején tartotta csapatát. (1-0)

 

A forduló mai zárómeccsén két középcsapat, az újonc Anzsi és a Rosztov találkozott Mahacskalában. Miután a hazaiak elmúlt két meccsüket egyaránt megnyerték, a rosztoviak pedig elmúlt három meccsükből kettőt behúztak, jó formában lévő csapatok csaptak össze. Ennek ellenére az első félidőben keveset mutató Anzsit fütty kísérte az öltözőbe, miután a rosztoviak álltak közelebb a gólhoz. A második félidőre varázsütésre feléledt a mahacskalai gárda, s Corajev idénybeli harmadik góljával megszerezte a vezetést. Protaszov mester érezte, hogy változtatni kell, s beküldte Pavlenkót. A csere után egy perccel Adamov egyenlített egy szemfüles góllal, majd a csereként beállt Pavlenko a 85. percben győztes gólhoz segítette Tyimofej Kalacsevet. A Rosztov immár tíz pontos, és az ötödik helyen áll! (1-2)

 

A hét válogatottja a championat.ru szerint: Gabulov (Dinamo) - Andjelkovics (Rosztov), Kiszenkov (Nalcsik), Gracsov (Szaturn), Kuzmin (Lokomotiv), Gultjajev (Tom) - Natko (Rubin), Kirillov (Alanyija), Kalacsev (Rosztov), Lahijalov (Tyerek) - Guilherme (CSZKA).

 

A hét közben kupaelődöntőket rendeznek: szerdán az Amkar a Zenitet (magyar rangadó?), az Alanyija a Szibirt fogadja (másodszor négy napon belül).

 

(A képek forrása: championat.ru)

Cimkék: premjer liga, futball
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat