OROSZVILAG.HU


Tank biatlon Oroszországban

  |  2013-12-11 16:54:01  |  
Manzák Krisztina

Tank biatlon Oroszországban

Hasznos mulatságok

 Tank biatlon Oroszországban

Új lendületet vett az orosz hadsereg kiképzése, ugyanis a védelmi minisztérium tervei szerint 2014-ben több mint 3500 különböző szintű hadgyakorlatra kerül sor, amiből 29 nemzetközi részvétellel valósulna meg. Ezek közül a legnagyobbnak ígérkezik a „Kelet 2014” elnevezésű gyakorlat.

A minisztérium elképzelései szerint nagy hangsúlyt fektetnének a három fegyvernem, a szárazföldi haderő, a légierő és a haditengerészet együttműködésére.

A kiképzés költségének és idejének csökkentésére az orosz fegyveres erők szakértői szerint a számítógépes technológiák és a legmodernebb kiképzési komplexumok bevonásával kerülne sor.

A minisztérium szakértői véleménye alapján ez az új kiképzési irányvonal nemcsak a legmodernebb lövészeti technikák elsajátítását eredményezné. Ezzel egyidejűleg a katonai kiképzési módszerek fejlődését is nagyban elősegítené. Az új hadgyakorlati metódusban azonban a katonák ötször több lőszert használnának fel.

Ezek az átalakítások sok tekintetben automatizálják a hadgyakorlatok szervezésének és végrehajtásának folyamatát, mindezek végett az orosz hadsereg alakulatai új kiképzési eszközöket kezdtek használni, mint például távirányítású célpontok. Ezen eszközök használatán túl tervezik a lézerfegyveres szimulátorok bevezetését, továbbá a hadgyakorlatok elektronikus archiválást is.

2014-ben Oroszország adhat otthont a tank biatlon világbajnokság mellett több összfegyvernemi és nemzetközi megmérettetésnek is, így az utászok között zajló ponton híd építő versenynek is. Kérdéses azonban, hogy a védelmi minisztérium fenn tudja-e tartani a fegyveres erők előkészületének ütemét, beleértve a hadgyakorlatokhoz szükséges anyagi költségek fedezését is.

Igor Korotcsenko, nemzetbiztonsági szakértő, újságíró véleménye szerint mindenek előtt a bonyolult nemzetközi helyzetet kell szem előtt tartani. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a nemzetközi kapcsolatokban egyre inkább felértékelődik a katonai erő, melyet egyre sűrűbben használnak fel gazdasági és politikai ellentétek megoldására. Oroszország számára kritikussá válhat, ha fenn akarja tartani az előirányzott katonai kiadások volumenét (a 2020-ig ütemezett átfegyverzés 20 trillió rubelbe kerülne) – véli a szakértő újságíró.

Mindenesetre a tervezett kiadások csökkentésére alig számíthatunk, ugyanúgy ahogy a kiképzésekre fordítandó költségek drasztikus csökkentése sincs kilátásban.

Mindezek hátterében invitálta Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az amerikai, német és olasz haderőket a jövőre megrendezésre kerülő nemzetközi harckocsi biatlonra. A versenyben természetesen nem egymást küzdenék le a versenyzők, hanem egy harckocsik számára kialakított lőtéri pályát kellene teljesíteniük, miközben szimulált célpontok megsemmisítése lenne a cél. Sojgu szerint ez a rendezvény nemcsak arra adna lehetőséget, hogy demonstrálva az orosz haderő minőségét összehasonlítsák a nyugati megfelelőivel, hanem a haderő fejlesztési programnak is remek epizódja lehetne.

Egy ún. „főpróbára” nyáron már sort is kerítettek egy Sztavropolhoz közeli katonai bázison, ahol tankvezető katonák számára tartottak speciális állóképességi versenyt. A versenyzőknek először egy 8-10 kilométeres akadályokkal teli terepen kellett bizonyítaniuk rátermettségüket, majd 600-1800 méter távolságban lévő „ellenséges” célpontokat kellett kilőniük.

A hadsereg vezetői az ITAR TASZSZ orosz hírügynökség szerint bíznak a „játékos” vetélkedők hasznosságában és sikerességében: úgy gondolják ezek a felkészülést segítő versenyek jelentősen hozzájárulnak a katonák navigálási, célzási képességeik szinten tartásához és fejlesztéséhez.

Oroszország számára fontos, hogy csapatai maximális felkészültségben legyenek, mert csak így előzhető meg, hogy bármely ország katonai útra terelje az Oroszországgal szembeni vitás kérdéseit. A tervezett fejlődési ütem fenntarthatósága azonban továbbra is kérdéses lehet.

 

 

Forrás: ria.ru, htka.hu

Cimkék: tank biatlon
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat